EUSvetGospodarstvo

Von der Leynova na Svetovnem gospodarskem forumu za evropsko proizvodnjo čipov

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Svetovnem gospodarskem forumu izpostavila potrebo po vlaganju v razvoj, proizvodnjo in uporabo polprevodnikov in čipov. “Do leta 2030 bi moralo biti 20 odstotkov svetovne proizvodnje mikročipov v Evropi. Ne smemo izgubljati časa,” je podčrtala.

 

 

Predsednica Evropske komisije je v nagovoru na Svetovnem gospodarskem forumu prek videokonference napovedala, da bo Bruselj evropski zakon o čipih predlagal v začetku februarja. Evropski proizvajalci vozil se namreč soočajo s hudim pomanjkanjem čipov, kar hromi njihovo proizvodnjo, so sporočili iz Bruslja.

V govoru je poudarila tudi pomen zaupanja v demokracijo, v znanost in cepiva. Med drugim je izpostavila pomen vrednot, kot so svoboda raziskav, svoboda znanosti in neodvisna izbira za vlagatelje, ki so evropskim znanstvenikom omogočili razvoj cepiv mRNA.

Von der Leynova se je dotaknila tudi ruskega vmešavanja v evropsko sosedstvo. “Ponovno potrjujemo solidarnost z Ukrajino in našimi evropskimi partnerji, ki jih ogroža Rusija. Želimo si dialog. Želimo, da se spori rešujejo v organih, ki so bili ustanovljeni v ta namen. Če pa se bodo razmere poslabšale, se bomo v primeru nadaljnjih napadov na ozemeljsko celovitost Ukrajine odzvali z obsežnimi gospodarskimi in finančnimi sankcijami,” je povedala.

Meni tudi, da bi morala aktualna plinska kriza pospešiti prehod na čisto energijo in zagotoviti zagon, ki je potreben za nadaljnje povezovanje evropskega energetskega trga. “Danes imamo tehnologije, ki jih potrebujemo za prehod s sistemov fosilnih goriv na sisteme, ki jih poganja čista energija,” pravi.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button