Vodstvo univerze Columbia na zagovoru zaradi antisemitizma študentov

Vodilni predstavniki newyorške univerze Columbia so se danes v predstavniškem domu kongresa zagovarjali zaradi antisemitskih izpadov študentov univerze in odgovora vodstva na to, poročajo ameriški mediji. Ameriške univerze so zaradi vojne med Izraelom in Hamasom zajeli protesti z zahtevami za prekinitev spopadov.

Predsednica odbora za izobraževanje v predstavniškem domu Virginia Foxx iz Severne Karoline je dejala, da je univerza Columbia ena najhujših kršiteljic kar zadeva antisemitizem.

Predsednica univerze Columbia Minouche Shafik je priznala porast antisemitskih incidentov, vendar zavrnila obtožbe, da vodstvo ne ukrepa. Med drugim so vzpostavili kanale za poročanje o incidentih, zaposlili dodatno osebje za preiskave pritožb, vzpostavili delovne skupine za antisemitizem in pripravili nova pravila glede protestov.

“Osrednji izziv na našem kampusu in številnih drugih po državi je bil poskus uskladitve pravice svobode svobode govora tistih, ki želijo protestirati, in pravice judovskih študentov, da so v okolju brez diskriminacije in nadlegovanja,” je dejala Shafik.

Pričala je skupaj s sopredsednikoma upravnega odbora Claire Shipman in Davidom Greenwaldom ter profesorjem prava Davidom Schizerjem, enim od predsednikov univerzitetne delovne skupine za antisemitizem.

Republikanec iz Južne Karoline Joe Wilson je opozoril, da je univerza zaradi antisemitskih incidentov izločila le tri študente, sam pa meni, da bi jih morala veliko več.

Odbor za izobraževanje je doslej pripravil že več podobnih zaslišanj, ki so privedla do odstopa dveh rektorjev univerz. Kongres vodi tudi več preiskav, univerze pa se soočajo s problemom nakazil s strani bogatih donatorjev.

Back to top button