AktualnoSvet

Vodja senatnih republikancev posvaril ameriška podjetja pred vpletanjem v politiko

Vodja senatnih republikancev Mitch McConnell je posvaril ameriška podjetja pred vpletanjem v politiko, potem ko se vrstijo bojkoti zaradi novega volilnega zakona v Georgii, ki ga kritiki označujejo za rasističnega. Napetosti so narasle, ko je liga v baseballu MLB odpovedala letošnjo tekmo All Star, predvideno v Atlanti.

Kritiki snovalcem volilne zakonodaje in guvernerju Brianu Kempu očitajo, da želijo z njo doseči manjšo volilno udeležbo temnopoltih prebivalcev in drugih manjšin. Prejšnji teden so volilni zakon kritizirala tudi nekatera podjetja, kot sta Delta in Coca Cola, vodstvo baseballske lige MLB pa je preselilo tekmo vseh zvezd iz Georgie.

McConnell je podjetja opozoril, naj se ne vpletajo v to, pa tudi ne v razpravo glede nasilja s strelnim orožjem.

Kritiziral je tudi predsednika ZDA Josepha Bidna, ki je volilni zakon napadel kot vrnitev v čase rasnega separatizma in zatiranja pravic temnopoltih na jugu ZDA z onemogočanjem dostopa do volišč. McConnell je zagotovil, da ni res, da bi bil nov zakon rasističen.

Stari volilni zakon Georgie je bil za tamkajšnje republikance povsem sprejemljiv, dokler ni lani novembra demokrat Biden v Georgii premagal republikanca Donalda Trumpa, nato pa sta demokratska kandidata osvojila še oba sedeža po volitvah drugega kroga v zvezni senat.

Republikanci, ki imajo večino v državnem kongresu, so pohiteli s pripravo zakona, da se jim kaj takega ne bi ponovilo vsaj še nekaj let. Odločilna za zmago Bidna in dveh senatorjev je bila visoka volilna udeležba temnopoltih volivcev in demokrati trdijo, da so bile spremembe volilnega zakona uvedene z namenom, da se ta udeležba v prihodnje zniža.

McConnellovo opozorilo ameriškim korporacijam je nekaj izjemnega glede na simbiozo republikanske stranke s korporacijsko Ameriko, ki republikance zalaga z denarjem za znižanje davkov in odpravljanje regulacij.

Po drugi strani pa so prav ameriške korporacije pogosto znanilci napredka v družbenih gibanjih, kar na primer zadeva pravice žensk, homoseksualcev, manjšin in drugih. Težave pri dotlej trdnem razmerju so se začele 6. januarja, ko so Trumpovi privrženci napadli zvezni kongres, podjetja pa so začela zapirati denarnice za republikanske kandidate.

Novi zakon Georgie otežuje predčasno udeležbo na volitvah, skrajšuje čas od strankarskih do splošnih volitev, prepoveduje dajanje vode ali hrane čakajočim v vrstah pred volišči in predčasne volitve omogoča ob sobotah. Temnopolti so se doslej množično podajali na predčasne volitve ob nedeljah po maši.

Source
STA
Back to top button