Sosednje državeSvet

Voditelji G20 za enotno reševanje humanitarne krize v Afganistanu

Voditelji držav članic skupine G20 so danes na virtualnem srečanju govorili o razmerah v Afganistanu. Zavzeli so se za enotno ukrepanje za rešitev humanitarne krize v tej državi in zagotavljanje humanitarne pomoči neposredno Afganistancem.

“Obstaja zavedanje, da je humanitarna kriza zelo huda,” je na novinarski konferenci po srečanju povedal italijanski premier Mario Draghi, ki je gostil zasedanje. Bilo je soglasje, velika pripravljenost za ukrepanje in usklajenost pogledov glede tega, da se je treba s humanitarno krizo spopasti enotno prek mandata Združenim narodom, je dejal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Med osrednjimi temami vrha so bili nujna humanitarna pomoč afganistanskemu prebivalstvu, boj proti terorizmu, svoboda gibanja po državi in odprte meje, so zapisali v kabinetu italijanskega premierja.

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da so se ameriški predsednik Joe Biden in voditelji na vrhu znova zavzeli za to, da se humanitarna pomoč zagotavlja neposredno Afganistancem prek neodvisnih mednarodnih organizacij. Zavzeli so se tudi za spodbujanje spoštovanja človekovih pravic vseh Afganistancev, tudi žensk, deklet in pripadnikov manjšin.

Srečanja se je udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je pozvala k mednarodni pomoči, da bi preprečili gospodarski zlom Afganistana. “Nihče nima nič od tega, da se v Afganistanu zlomita monetarni in finančni sistem, ker potem tudi humanitarne pomoči ne bo več mogoče zagotavljati,” je poudarila.

Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka imata veliko nalogo, da preprečita to, je še povedala Merklova, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potrdila je, da bo Nemčija Afganistanu zagotovila 600 milijonov evrov pomoči, kot je obljubila septembra na donatorski konferenci.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je na vrhu napovedala skupno pomoč v višini milijarde evrov za Afganistan, da bi se tako ognili humanitarni krizi in socialno-gospodarskemu zlomu države.

EU bo ob že obljubljenih 300 milijonih evrov za nujne humanitarne potrebe namenili še dodatnih najmanj 250 milijonov evrov, preostanek pa bo šel sosedam Afganistana, ki sprejemajo begunce, ki bežijo pred talibani.

Afganistanci nujno potrebujejo pomoč, saj je gospodarstvo v razsulu, cene hrane in stopnja brezposelnosti rastejo. Režim pa se sooča tudi z varnostno grožnjo v obliki ene od vej skrajne skupine Islamska država (IS).

Skupino G20 tvorijo gospodarsko najbolj pomembne države sveta, med njimi ZDA, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija, Rusija, EU. Na vrhu so sodelovali tudi predstavniki mednarodnih finančnih ustanov. Kitajskega in ruskega predsednika Xi Jinpinga in Vladimirja Putina sicer ni bilo med udeleženci današnjega virtualnega srečanja.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button