Vodenje WTO prevzema Nigerijka Ngozi Okonjo-Iweala

Svetovna trgovinska organizacija (WTO) bo danes dobila novo generalno direktorico, Nigerijko Ngozi Okonjo-Iweala. 66-letnica bo prva ženska na čelu te organizacije in prva iz Afrike.

Formalno bo generalni svet organizacije danes še glasoval o njenem imenovanju, a po ameriški spremembi stališča to velja le še za formalnost, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

WTO je bila sicer zaradi nasprotovanja ZDA pod vodstvom Donalda Trumpa njenemu imenovanju zadnjega pol leta brez generalnega direktorja s polnimi pooblastili. Roberto Azavedo je namreč avgusta lani odstopil, leto pred iztekom mandata.

Predstavniki ključnih držav so se oktobra lani dogovorili, da bi za novo generalno direktorici imenovali Okonjo-Iwealovo, le Trumpova administracija je vztrajala pri podpori južnokorejski ministrici za trgovino Yoo Myung-hee. Ker 164 članic v WTO odloča s konsenzom, je tako menjava generalnega direktorja obstala na mrtvi točki.

Po menjavi v Beli hiši pa je novi predsednik Joe Biden v začetku februarja spremenil stališče in napovedal podporo Okonjo-Iwealovi in tudi na tem področju pokazal odločen odmik od prejšnje politike ZDA.

Okonjo-Iwealova velja za eno vzpenjajočih se zvezd nigerijske politike. Že dvakrat je bila finančna ministrica, bila je tudi prva ženska na čelu nigerijskega zunanjega ministrstva. Je razvojna ekonomistka z diplomami ameriških univerz MIT in Harward. Četrt stoletja je delovala tudi v Svetovni banki, kjer je bila izvršna direktorica, leta 2012 pa se je potegovala tudi za položaj predsednice te razvojne institucije.

Precej dela bo imela tudi na položaju generalne direktorice WTO. Organizacija je potrebna temeljite prenove delovanja, opozarjajo kritiki in analitiki. Pogajanja o trgovinski liberalizaciji se že leta ne premaknejo z mrtve točke, prav tako pa je bila zelo na obrobju pri reševanju trgovinskih sporov med ZDA in Kitajsko, še navaja AFP.

Source
STA
Back to top button