Visoki ameriški uradniki v Mehiki na pogovorih o zajezitvi migracijskih valov

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je skupaj z drugimi visokimi predstavniki vlade ZDA danes prispel v Mehiko na pogovore s predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem o migracijah, ki pred volitvami prihodnje leto spet postajajo vse večja politična težava za predsednika Joeja Bidnai.

Blinken, minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas in uradnica Bele hiše za migracije Liz Sherwood-Randall so prispeli na nenavadni praznični uradni obisk v času, ko mejo med ZDA in Mehiko vsak dan skuša prečkati več kot 10.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je dvakrat več kot pred pandemijo covida-19 in zmogljivosti pristojnih ameriških vladnih agencij so preobremenjene.

Služba za carine in zaščito meje je tako sporočila, da so novembra pri nezakonitem prehodu meje ujeli 190.000 oseb, od maja do novembra pa so jih iz ZDA izgnali več kot 400.000.

Večina migrantov prihaja iz srednje Amerike, od koder bežijo pred revščino, nasiljem kriminalnih združb in naravnimi nesrečami. V zadnjih mesecih jih je vse več tudi iz Haitija, kjer vlada anarhija uličnih tolp, poroča New York Times.

Kongresni republikanci zaostrujejo kritike Bidnove administracije zaradi povečanega pritoka prebežnikov, bivši predsednik Donald Trump pa si je to vprašanje spet postavil za izhodišče svoje predsedniške kampanje.

Lopez Obrador se zaveda Bidnovih političnih težav in pravi, da je pripravljen pomagati. Prejšnji četrtek je o tem z ameriškim predsednikom govoril po telefonu in potem v petek povedal, da bo Mehika zaostrila svoje ukrepe glede skupin migrantov, ki potujejo proti meji z ZDA, poroča BBC.

Ni sicer jasno, kakšne ukrepe lahko sprejmeta Mehika in ZDA, saj migranti pravijo, da zapuščajo domove, ker življenje v domačem okolju ni več vzdržno. Mehika je v času prejšnje Trumpove administracije zadržala migrante na svoji strani meje do ureditve njihovega statusa v ZDA.

Lopez Obrador je pred srečanjem z Blinknom kritiziral ZDA, da v migracijski krizi ne pomagajo v zadostni meri latinskoameriškim državam. “Namesto postavljanja ovir, ograj z bodečo žico na reki ali razmišljanja o gradnji zidov je bolj učinkovito in humano vlagati v razvoj,” je dejal po poročanju mehiških medijev. Dodal je, da bi moral ameriški kongres odobriti sredstva za razvojno sodelovanje in podporo revnemu prebivalstvu Latinske Amerike in Karibov.

Bidnova politika je takšna, da lahko migranti prestopijo mejo in počakajo na rešitve vlog v ZDA, vendar se morajo pred prestopom meje ustrezno prijaviti in prek spleta zaprositi za zatočišče.

Ameriški predsednik je pri tem trenutno svojo migrantsko politiko pripravljen prilagoditi po željah republikancev, če bodo ti v kongresu v zameno potrdili dodatno pomoč za Ukrajino in Izrael, še poroča New York Times.

Back to top button