Vesoljska raketa SpaceX uspešno pristala, a zatem eksplodirala

Vesoljska raketa podjetja SpaceX “Starship 10” je v sredo po dosedanjih dveh neuspešnih poskusih le uspela pristati na Zemlji, vendar pa jo je nekaj minut zatem razneslo s tako silo, da jo je poslalo nazaj kvišku. Do eksplozije je prišlo takoj zatem, ko je SpaceX razglasil uspešen test.

Prototip rakete, ki jo želi lastnik SpaceX-a Elon Musk poslati na pot proti Marsu, je po izstrelitvi na jugu Teksasa zajadral deset kilometrov v zrak, nato pa se začel spuščati proti tlom. Raketa se je tik pred pristankom iz horizontalnega položaja obrnila v navpičnega in se lepo spustila na tla.

Komentator podjetja John Insprucker je navdušeno in pomirjeno razglasil, da gre v tretje rado in prekinil svoj prenos testa, nakar je raketo pognalo v zrak in v plamenih nazaj na tla. Kljub temu je Musk potem poudarjeno tvitnil, da je Starship 10 pristal v enem kosu ter dodal naj počiva v miru.

“Ekipa SpaceX dela izjemno! Nekega dne bo pravo merilo uspeha običajnost poletov Starship,” je še tvitnil Musk, SpaceX pa nemudoma po dogodku nesreče ni komentiral.

Source
STA
Back to top button