Svet

Velikonočni obredi v Vatikanu tudi letos okrnjeni zaradi novega koronavirusa

V Vatikanu velikonočni prazniki in z njimi povezani obredi zaradi pandemije covida-19 že drugo leto zapored potekajo v okrnjeni obliki. Kot so sporočili pretekli teden, bodo nekateri obredi velikega tedna odpadli, nekatere bodo premaknili na druge lokacije, drugi pa bodo potekali ob omejeni udeležbi.

V baziliki svetega Petra bodo lahko letos na obredih velikega tedna za razliko od lani prisotni tudi verniki, a v omejenem številu, so pojasnili v Vatikanu.

Papež Frančišek bo tam na veliki četrtek daroval krizmeno mašo, na kateri oljčno olje posvetijo v sveto krizmo, ki jo nato čez leto uporabljajo pri krstu in birmi. Zvečer bo potekala še sveta maša, s katero se spominjajo Jezusove zadnje večerje. Na njej papeža predvidoma ne bo.

Na veliki četrtek je Frančišek običajno umival noge, s čimer se kristjani spominjajo, kako je Jezus to pred zadnjo večerjo storil apostolom in s tem pokazal, da njihov voditelj lahko naredi tudi najbolj ponižno dejanje. Papež je v letih pred pandemijo covida noge umival zapornikom ali beguncem v Rimu, a tega tudi letos tako kot lani ne bo storil.

Tako kot lani tudi letos križev pot na veliki petek, ko se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja, ne bo potekal v rimskem Koloseju, kjer so se v letih pred pandemijo zbrali številni verniki. Znova ga bodo pripravili na ploščadi pred baziliko svetega Petra ob 21. uri. Razmišljanja ob 14 postajah križevega pota so letos pripravili skavti iz Umbrije in mladi iz ene od rimskih župnij, poroča spletni portal Vatican News.

Pred tem bo papež v baziliki ob 18. uri vodil obrede v spomin na Jezusovo trpljenje. Veliki petek je namreč edini dan, ko ni svete maše.

Velikonočna vigilija na veliko soboto se bo zaradi nočne prepovedi gibanja, ki je v veljavi v Rimu, v baziliki svetega Petra začela že ob 19.30. Letos se bodo lahko za razliko od lani maše v omejenem številu udeležili tudi verniki, pri čemer bodo morali spoštovati preventivne ukrepe. Lani je vigilija potekala v prazni baziliki ob 21. uri.

V baziliki bo papež v nedeljo ob 10. uri daroval tudi velikonočno mašo, ki se bo sklenila s tradicionalnim blagoslovom Urbi et Orbi (mestu in svetu).

Veliki teden, ki se bo sklenil v ponedeljek, se je začel s cvetno nedeljo. Papež je spomnil, da že drugič obeležujemo veliki teden v času pandemije. “Lani smo bili šokirani, letos smo bolj izkušeni,” je dodal in posvaril pred gospodarsko krizo, ki postaja vse zahtevnejša.

Že lani je poglavar katoliške cerkve velikonočno obredje obhajal na prilagojen način, ljudje po vsem svetu pa so jim v pretežni meri sledili prek spleta ali televizije. V letih pred tem se je po drugi strani na praznovanje v Rim zgrnilo na tisoče romarjev.

Po vsej Italiji bodo sicer ob letošnjih praznikih zaradi tretjega vala epidemije covida-19 znova v veljavi stroge omejitve tako pri potovanjih kot pri stikih.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button