Velika Britanija uvedla sankcije zaradi naselbin na Zahodnem bregu

Velika Britanija je danes napovedala sankcije proti štirim judovskim naseljencem, ki jih obtožuje kršenja človekovih pravic zoper Palestince na Zahodnem bregu. Britanski zunanji minister David Cameron je ob tem še pozval Izrael, naj učinkoviteje ukrepa proti nasilju, ki ga naseljenci izvajajo nad Palestinci.

Cameron je bil danes kritičen do naseljencev, ki grozijo Palestincem tudi s strelnim orožjem in jih silijo, da zapustijo območja, ki so njihova. “Ekstremistični naseljenci z napadi na palestinske civiliste ogrožajo varnost in stabilnost Izraelcev in Palestincev,” je dodal.

Ob tem je pozval vlado k ukrepanju proti nasilju. “Prepogosto se dogaja, da se dajejo in sprejemajo zaveze, ki pa se ne izvajajo,” je bil kritičen do dejanj izraelske vlade.

Na seznam sankcioniranih so danes dodali Mošeja Šarvita, Jinona Levija, Zvija Bara Josefa in Elija Federmana. Očitajo jim, da so med drugim grozili palestinskim družinam, tudi s strelnim orožjem, in uničevali lastnino palestinskih civilistov. Njihova dejanja so del načrtov, da se preseli palestinske skupnosti, so dodali.

Sankcije so eden redkih ukrepov Londona proti Izraelu, ki je že od oktobra v vojni s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas v Gazi. V začetku meseca so sankcije proti judovskim naseljencem zaradi nasilja na Zahodnem bregu uvedle tudi ZDA.

Judovski naseljenci so lani ubili najmanj deset Palestincev in požgali več deset palestinskih domov na zasedenem Zahodnem bregu, kar po podatkih skupine za človekove pravice Ješ Din predstavlja najbolj nasilno leto v zgodovini njihovih napadov.

Na Zahodnem bregu med približno tremi milijoni Palestincev živi okoli 490.000 judovskih naseljencev, njihove naselbine pa po mednarodnem pravu niso zakonite.

Back to top button