AktualnoSvet

Veleposlanice pri ZN v USA Today opozorile na potrebo po enakopravnem okrevanju za koronavirusom

Skupina 49 veleposlanic pri ZN, med njimi tudi slovenska veleposlanica Darja Bavdaž Kuret, je v prispevku za časopis USA Today opozorila, da je pandemija novega koronavirusa ženske prizadela bolj kot moške in da je treba poskrbeti za spolno bolj uravnoteženo, enakopravno in vključujoče okrevanje po pandemiji.

Minuli mesec je bil mesec ženske zgodovine, ki se je končal s forumom o generacijski enakopravnosti v Mehiki, v ozadju pa je bistveno nazadovanje opolnomočenja žensk zaradi pandemije koronavirusa.

“Z naših sedežev v Generalni skupščini ZN in z naših ekranov doma smo videle naraščanje spolnega nasilja, zlorab žensk in deklet, ki so o tem spregovorile, naraščanje spolnih razlik pri dostopu do digitalnih tehnologij, izgube delovnih mest, zmanjšanje udeležbe žensk v javnem življenju in pri sprejemanju odločitev, zmanjšanje dostopa do izobraževanja, porast otroških porok in moten dostop do zdravstva,” pišejo veleposlanice.

Opozarjajo, da so bile ženske s pandemijo dvakrat prizadete. Najprej z virusom, potem pa z uničujočimi sekundarnimi učinki virusa. “Veleposlanice 49 držav iz vseh regij sveta verjamemo, da je takšna realnost nesprejemljiva,” so sporočile in med drugim opozorile na tako imenovano pandemijo v senci.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da vsaka tretja ženska na svetu doživi nasilje s strani intimnega partnerja v svojem življenju, invalidke štirikrat bolj kot ostale ženske. Pandemija je veliko bolj prizadela poklice, kjer so ženske nadpovprečno zastopane, kot so zdravstvo, turizem, gostinstvo in trgovina.

Opozorile so na potrebo po povečanju udeležbe žensk v javnem življenju in na položajih odločanja. Le štiri države na svetu imajo parlament, v katerem sedi vsaj 50 odstotkov žensk. Le 25 odstotkov članov parlamentov po svetu je žensk. Predsednic vlad ali držav je le 22, ob tem pa 119 držav nikoli ni imelo voditeljice.

Foto: STA

Kar 70 odstotkov vseh delavcev v zdravstveni ali socialni negi je žensk, na položajih odločanja pa jih je le 25 odstotkov. Po svetu ženske zaslužijo le po 77 centov na vsak dolar, ki ga zasluži moški. Če bo šlo tako naprej, enakopravnosti ne bo še vsaj 130 let.

Veleposlanice pozivajo k pozitivnim ukrepom, med drugim analizo podatkov glede na spol, usmerjene politike za večjo enakopravnost in investicije. Okrepiti je treba podporne službe za žrtve zlorab kot tudi preprečevati nasilje in nekaznovanost. Zmanjšati je treba digitalni prepad in promovirati dostop žensk do informacij in javnega življenja.

V načrte za okrevanje po pandemiji je treba vnesti vprašanje spolne enakosti, ženskam zagotoviti dostop do zdravstvenih storitev, promovirati dostop do dobrih zaposlitev in odpraviti izbiro med družino in delom, s katero se soočajo ženske. Začeti je treba z dekleti, ki morajo v šole, sploh pa zagotoviti kaznovanje spolnega nasilja.

Pod prispevek se je podpisalo 49 veleposlanic držav članic ZN, poleg slovenske tudi veleposlanice ZDA, Afganistana, Albanije, Argentine, Bangladeša, Bolgarije, Češke, Grčije, Madžarske, Irske, Italije, Jordanije, Madagaskarja, Malte, Črne Gore, Nizozemske, Paname, Norveške, Poljske, Ruande, Katarja in Južne Afrike ter drugih.

Source
STA
Back to top button