AktualnoSvet

Več kot sto ameriških korporacij s pozivom proti omejevanju dostopa do volitev

Več kot sto ameriških korporacij, med njimi Apple, Amazon in Ford, je izrazilo nasprotovanje omejevanju dostopa do volitev, ki jih sprejemajo zvezne države z republikansko večino v državnem kongresu. Največ razburjenja je sprožil nov volilni zakon v Georgii, republikanci pa skušajo podobne rešitve uveljaviti tudi v drugih zveznih državah.

Med drugim skušajo spremembe uveljaviti v Teksasu in Arizoni, kritiki pa trdijo, da gre za zakone, s katerimi želijo zmanjšati udeležbo temnopoltih in revnih volivcev, torej tistih, ki pogosteje volijo demokrate.

“Vsi moramo čutiti odgovornost za obrambo pravice do volitev in nasprotovati moramo vsaki zakonodaji ali ukrepom, ki diskriminirajo ali preprečujejo enake možnosti vseh volivcev za oddajo glasu,” piše v pisnem pozivu podjetij. Ta prihaja potem, ko je vodja senatnih republikancev Mitch McConnell pred kratkim podjetja pozval, naj se ne vpletajo v politiko.

Pobudo za pismo sta dala nekdanji glavni izvršni direktor American Expressa Ken Chenault in glavni izvršni direktor Mercka Ken Fraizer. Po njunem je pomembno, da podjetja potrdijo zavezo osnovnim načelom demokracije in najbolj temeljni pravici do volitev.

Republikanci so že več let skušali prilagoditi volilno zakonodajo v svojih državah, po lanskoletnih volitvah pa izkoriščajo trditve bivšega predsednika Donalda Trumpa o volilnih prevarah, ki jih doslej nikomur ni uspelo dokazati, da bi pospešili sprejemanje teh sprememb.

Georgia je bila največji šok, saj so vsi pričakovali, da bo tam zanesljivo slavil Trump, vendar pa je zaradi visoke udeležbe temnopoltih volivcev zmagal Joe Biden.

Republikanci so zato sprejeli zakon, ki otežuje predčasno udeležbo na volitvah, skrajšuje čas od strankarskih do splošnih volitev, prepoveduje dajanje vode ali hrane čakajočim v vrstah pred volišči in predčasne volitve omogoča ob sobotah. Temnopolti so se doslej množično podajali na predčasne volitve ob nedeljah po maši.

Source
STA
Back to top button