Več evropskih držav trenutno ne razmišlja o priznanju Palestine

Francija, Avstrija in Hrvaška trenutno še ne razmišljajo o priznanju Palestine, potem ko so priznanje palestinske države za 28. maj napovedale Španija, Irska in Norveška. Francoski zunanji minister Stephane Sejourne je zagotovil, da priznanje Palestine za Francijo sicer ni tabu, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Naše stališče je jasno: priznanje palestinske države za Francijo ni tabu,” je v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Sejourne. Prepričan je, da mora priznanje omogočiti odločilni korak naprej na politični ravni, vendar Francija trenutno meni, da doslej ni bilo pogojev za to, da bi odločitev glede priznanja lahko imela dejanski učinek v tem procesu.

Podobno je ocenilo avstrijsko zunanje ministrstvo. “Simbolno priznanje v tem trenutku Palestincem ne bo pomagalo,” so za avstrijsko tiskovno agencijo APA sporočili z ministrstva. Zagotovili so, da je kljub temu Avstrija dolgoletna zagovornica rešitve dveh držav.

Tudi Hrvaška zagovarja rešitev dveh držav in trenutno ne razmišlja o priznanju, je dejal premier Andrej Plenković. Predsednik Hrvaške Zoran Milanović pa je ocenil, da odločitev glede priznanja Palestine ni lahka, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Norveška, Irska in Španija bodo 28. maja priznale Palestino, so dopoldne ločeno sporočili premierji teh treh držav. Predsednik norveške vlade Jonas Gahr Store je pojasnil, da je vojna v Gazi pokazala, da mora doseganje miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu temeljiti na rešitvi palestinskega vprašanja. Irski premier Simon Harris je izpostavil, da gre za zgodovinski in pomemben dan za Irsko in Palestino, predsednik španske vlade Pedro Sanchez pa je kot razloge za priznanje izpostavil mir, pravičnost in doslednost.

Izrael je bil kritičen do napovedi priznanja, češ da se s tem nagrajuje terorizem. Ob tem je izraelski zunanji minister Izrael Kac napovedal posledice in v domovino na pogovore med drugim poklical izraelske veleposlanike na Irskem, Norveškem in v Španiji. Obenem nameravajo na pogovore povabiti veleposlanike omenjenih držav v Izraelu.

Back to top button