Varnostni svet glede Sirije ostaja razklan – sprejel ni nobenega sklepa

Zahodne države izrazile solidarnost s prebivalci

Varnostni svet Združenih narodov je ob deseti obletnici izbruha državljanske vojne razpravljal o Siriji, a sprejel ni nobenega sklepa, saj so države, ki sedijo v tem organu, še vedno globoko razdeljene.

Na eni strani ostajajo zahodne države, na drugi pa Rusija in Kitajska, ki podpirata režim predsednika Bašarja al Asada.

Odposlanec ZN-a za Sirijo Geir Pedersen je na zasedanju pozval k novemu mednarodnemu formatu za ponovno iskanje politične rešitve konflikta, ki bi moral vključevati ključne mednarodne igralce, kot so ZDA, Rusija, Iran, Turčija, EU in Arabska liga.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield je prihajajoče predsedniške volitve v Siriji vnaprej označila za nelegitimne in pozvala mednarodno skupnost, naj se ne pusti preslepiti. “Volitve ne bodo poštene niti svobodne in ne bodo dale legitimnosti Asadovemu režimu,” je povedala o volitvah, ki naj bi bile predvidoma letos poleti. Namestnica francoskega veleposlanika pri ZN-a Nathalie Boradhurst volitev ni naravnost zavrnila, ampak je pozvala k zagotovitvi njihove verodostojnosti z nadzorom ZN-a.

ZDA trenutno predsedujejo Varnostnemu svetu, zato Moskva ni mogla preprečiti zasedanja. Je pa ruski veleposlanik pri ZN-u Vasilij Nebenzija na seji dejal, da so nemire marca leta 2011 povzročile sile zunaj Sirije z namenom strmoglavljenja legitimne oblasti in preoblikovanja države po njihovem okusu.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button