V ZDA zaradi trgovine z mamili aretirali El Chapovo ženo

Ameriški zvezni policisti so v ponedeljek na letališču Dulles pri Washingtonu aretirali Emmo Coronel Aispuro, 31-letno soprogo zaprtega nekdanjega šefa mehiškega mamilarskega kartela Sinaloa Joaquina El Chapa Guzmana. Obtožena je vpletenosti v mednarodno trgovino z mamili.

Emma Coronel Aispuro, ki ima dvojo ameriško-mehiško državljanstvo, je bila pred dvema letoma redno prisotna na odmevnem sojenju 63-letnemu El Chapu na zveznem sodišču v Brooklynu v New Yorku, kjer so ga obsodili na dosmrtni zapor in povrh še na 30 let zapora. Kazen prestaja v menda najbolj varovanem zveznem zaporu ADX Florence v zvezni državi Kolorado.

Po aretaciji so jo z obtožbo, da je sodelovala pri distribuciji heroina, kokaina, marihuane in amfetaminov po ZDA, zaprli čez noč in danes bo stopila pred zveznega sodnika. Obtožena je tudi, da je julija 2015 pomagala možu pri begu iz mehiškega zapora skozi dolg podzemni predor, naslednje leto pa naj bi še sodelovala pri pripravah na nov beg.

Ameriški komentatorji menijo, da so 31-letnico aretirali zato, da El Chapa prepričajo v sodelovanje z ameriško policijo. Vojna proti mamilom je trenutno malce okrnjena, ker so odnosi med ZDA in Mehiko postali napeti po zapletu okrog nekdanjega mehiškega obrambnega ministra Salvadorja Cienfuegosa. Američani so ga oktobra zaradi sodelovanja z morilskimi karteli aretirali, zaradi česar je Mehika uradno protestirala.

ZDA so potem novembra nenadoma zavrgle obtožnico in Cienfuegosa vrnile v Mehiko, kjer so nemudoma končali tudi tamkajšnjo preiskavo. Gre za nov dokaz, da je vojna proti mamilom jalovo početje, dokler bo hvaležen ameriški trg podjetnim proizvajalcem in preprodajalcem omogočal ogromne zaslužke.

El Chapo in Emma Coronel Aispuro sta se poročila leta 2007, ko je komaj napolnila 18 let, mamilarski kralj pa je že bil v letih.

Source
STA
Back to top button