V ZDA zaradi smrti proizraelskega protestnika pridržali profesorja računalništva

Kalifornijska policija je v četrtek aretirala profesorja računalništva s kolidža Južna Kalifornija Loayja Abdelfattaha Alnajija in ga obtožila nenamernega uboja 69-letnega proizraelskega protestnika Paula Kesslerja, ki je med prerivanjem padel, se udaril z glavo ob pločnik in naslednji dan umrl, poročajo ameriški mediji.

V predmestju Los Angelesa Thousand Oaks se je 6. novembra najprej zbrala skupina, ki je je pozivala k premirju na območju Palestine in Izraela. Ko se jim je nasproti postavila manjša skupina protestnikov, ki so zagovarjali Izrael, je prišlo do prerivanja med skupinama.

50-letni Alnaji je po Kesslerjevem padcu ostal na kraju dogodka in je poklical reševalce. Policisti so ga po protestu za kratek čas pridržali in pri njem doma izvedli hišno preiskavo ter ga nato izpustili.

Policija ni razložila, kakšne dodatne dokaze je pridobila, da se je več kot teden pozneje odločila za aretacijo, nekateri policijski strokovnjaki pa so medijem povedali, da je verjetno v ozadju velik politični pritisk.

Profesor računalništva Alnaji je na svoji strani Facebooka izražal propalestinska stališča, vendar ni dokazov, da bi zagovarjal nasilje. “Hvaležni smo za aretacijo, ki dokazuje, da se nasilje proti naši judovski skupnosti ne bo prenašalo,” pa je sporočila lokalna veja Judovske federacije.

V ZDA se vrstijo protesti v zvezi z dogajanjem na Bližnjem vzhodu. Čeprav ankete javnega mnenja kažejo, da si večina Američanov želi konca spopadov, vlada predsednika Joeja Bidna Izraela noče pozvati k premirju.

Back to top button