AktualnoSvet

V ZDA porast števila nezakonitih prehodov meje

Število nezakonitih prehodov meje med Mehiko in ZDA, predvsem družin z otroki ali otrok brez spremstva odraslih, v zadnjem času ponovno narašča, kar otežuje delo vladi predsednika ZDA Joeja Bidna pri odpravljanju imigracijske politike svojega predhodnika Donalda Trumpa. Največ priseljencev ponovno prihaja iz držav Srednje Amerike.

Po statistiki ameriške službe za carine in zaščito meje je med januarjem in februarjem letos število nezakonitih mejnih prehodov družin in otrok naraslo za več kot sto odstotkov v primerjavi z dvema mesecema pred tem. Število otrok, ki sami prečkajo mejo, je naraslo za 60 odstotkov, na več kot 9400. Ameriška administracije je zaradi tega že primorana iskati nove objekte za njihovo namestitev.

Republikanci to izkoriščajo za kritiko Bidnove politike, vendar vlada redno zavrača skoraj vse odrasle nezakonite prestopnike meje v skladu z ukazom o javnem zdravju, ki velja od začetka pandemije covida-19. Družine in otroke začasno zadržijo nekaj dni v vladnih in celo zasebnih objektih, dokler ne sprejmejo odločitve o dodelitvi azila oziroma o tem, ali imajo kakšen zakonit razlog, da ostanejo v ZDA.

Bidnova vlada kritike republikancev, da počne v bistvu enako kot Trumpova vlada, odločno zavrača z razlago, da sedaj otrok ne ločujejo od staršev in jih ne zapirajo posebej. Bidnova vlada želi od ameriškega kongresa štiri milijarde dolarjev za financiranje raznih organizacij v Hondurasu, Gvatemali in Salvadorju, ki skušajo olajšati razmere, zaradi katerih ljudje bežijo čez mejo v ZDA; na prvem mestu sta splošno pomanjkanje in nasilje mamilarskih tolp.

Source
STA
Back to top button