V ZDA obtožnica proti beloruskim državnim uradnikom zaradi preusmeritve leta

Newyorški zvezni tožilci so štiri beloruske državne uradnike v četrtek obtožili zračnega piratstva, ker so lani sodelovali v preusmeritvi Ryanairovega poleta med Atenami in Vilniusom na letališče v Minsku, da so potem lahko tam aretirali kritičnega beloruskega novinarja Romana Protaseviča.

 

 

 

Obtožnica je vložena proti generalnemu direktorju beloruskega kontrole zračnega prometa Leonidu Mikalajeviču Čuru, njegovemu namestniku Olegu Kazučitsu in dvema agentoma državne varnosti, ki ju tožilci še niso poimenovali.

“Vse od začetka poletov so države po svetu sodelovale za varnost letalskih potnikov. Obtoženi so zrušili te standarde s preusmeritvijo letala za uresničitev neustreznega namena zatiranja nasprotovanja in svobodnega govora,” je sporočil zvezni tožilec Damian Williams.

Beloruska kontrola poletov je 23. maja lani pilotoma Ryanairovega letala sporočila, da je na krovu bomba in ukazala, naj takoj pristaneta v Minsku. Za spodbudo so v zrak poslali še vojaško letalo mig-29.

Ryanairovo letalo je pristalo, nakar so agenti državne varnosti aretirali 26-letnega Protaseviča, ki je že leta 2019 zapustil domovino, kjer so mu grozili z zaporom, ker je pomagal organizirati proteste in je objavljal vsebine, kritične do režima predsednika Aleksandra Lukašenka.

Lukašenko je lani nastopil svoj šesti predsedniški mandat po zmagi na volitvah, ki jih mednarodna skupnost ni priznala kot poštenih in svobodnih. Predsednik ZDA Joe Biden je avgusta lani tudi zaradi preusmeritve letala uvedel sankcije proti Belorusiji.

Source
STA
Back to top button