V ZDA nameravajo do januarja razdeliti 20 milijonov odmerkov cepiva proti koronavirusu

Predstavniki Bele hiše so v sredo sporočili, da nameravajo do začetka januarja v okviru operacije Hitreje od svetlobe po ZDA razdeliti 20 milijonov odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu. Do srede so jih razdelili 9,5 milijonov, doslej pa se je cepilo okrog milijon ljudi.

Cepivi podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne in Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA zahtevata dva odmerka v razmiku nekaj tednov. General Gus Perna, ki je zadolžen za distribucijo cepiv, je zagotovil, da operacija imunizacije poteka dobro.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je s koronavirusom v ZDA do srede okužilo že 8,5 milijona ljudi, za covidom-19 pa je umrlo več kot 326.000 ljudi.

V državi New York, ki ima največ smrtnih žrtev med vsemi zveznimi državami ZDA (36.867), so doslej cepili že 30.000 zdravstvenih delavcev. V sredo so sicer potrdili 11.937 novih okužb, kar je 5,84 odstotka opravljenih testov. Umrlo je 164 ljudi.

Mesto New York je sedaj za vse obiskovalce iz tujine uvedlo obvezno karanteno, posebej pozorni pa bodo na potnike, ki pridejo iz Velike Britanije. Te bodo nadzirali in obiskovali šerifovi namestniki New Yorka. Kazen za kršenje karantene je 1000 dolarjev na dan.

Source
STA
Back to top button