V ZDA brezplačno razdeljevanje zaščitnih mask N95 in testov za samotestiranje

Vlada predsednika ZDA Joeja Bidna bo začela prihodnji teden brezplačno razdeljevati skupno 400 milijonov zaščitnih mask N95 iz strateških rezerv. Državljani bodo poleg tega na spletni strani Bele hiše lahko začeli naročati brezplačne teste za samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom.

 

 

Nov val pandemije covida-19 z različico omikron v ZDA še ni dosegel vrhunca, a vse več podatkov zaenkrat kaže, da omikron ni tako nevaren kot prejšnje različice.

Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa se je doslej v ZDA z novim koronavirusom okužilo več kot 67,6 milijona ljudi, za covidom-19 jih je umrlo več kot 854.000. Proti novemu koronavirusu se je doslej cepilo 209 milijonov, kar je 64 odstotkov prebivalstva ZDA.

V ZDA je v tednu do 17. januarja covid-19 povprečno zahteval na dan 1700 mrtvih, kar je še vedno manj kot ob zadnjem vrhuncu januarja lani, ko je bilo povprečje 3300 na dan.

Različni strokovni modeli sicer napovedujejo, da bo do spomladi, ko naj bi se val omikrona umiril, v ZDA zaradi covida-19 skupaj umrlo milijon ljudi. Število mrtvih bi naj do sredine marca naraslo za nekje med 50.000 do 300.000. To so podatki iz različnih modelov projekcij gibanja pandemije, ki jo Beli hiši posreduje posebna ekipa znanstvenikov.

Raziskava zdravstvene organizacije Kaiser Petmanente in Univerze Kalifornija Berkeley pa je ugotovila, da imajo bolniki z omikronom 53 odstotkov manj možnosti za hospitalizacijo kot pacienti z drugimi različicami. Za 74 odstotkov je manjše tveganje sprejema na intenzivno nego in za 91 odstotkov manj tveganja smrti.

Od prejšnjega tedna je število primerov novih okužb z novim koronavirusom padlo za več kot 30 odstotkov v Connecticutu, Marylandu, New Jerseyju in New Yorku. Za deset odstotkov je padlo v Koloradu, na Floridi, v Georgii, Massachusettsu in Pensilvaniji.

Source
STA
Back to top button