V ZAE danes prvi delovni petek po prehodu na sobotni in nedeljski vikend

Združeni arabski emirati (ZAE) so z novim letom uradno prešli zaznamovanje vikenda v soboto in nedeljo. Prebivalci ZAE so bili pred tem prosti na petke in sobote, tako kot ostaja v veljavi v drugih zalivskih državah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

ZAE so z odločitvijo o prehodu na novi konec tedna za javni sektor presenetili decembra. Država se namreč spopada z naraščajočo konkurenco v mednarodnem poslovanju iz drugih držav v Zalivu, zlasti iz Savdske Arabije.

V večini arabskih držav vikend ostaja v petek in soboto. Ob petkih imajo namreč muslimani tradicionalne petkove molitve v mošejah.

V ZAE bo zato delovni teden za javni sektor bo odslej trajal štiri dni in pol. Državne ustanove se bodo ob petkih zaprle ob 12. uri, da se bodo zaposleni in učenci lahko udeležili tedenskih molitev.

Mnenja o spremembi dela prostih dni so deljena. Mnoga podjetja so že sprejela vikend v zahodnem slogu, nekatera zasebna podjetja pa ostajajo pri dela prostih petkih in sobotah.

Na štiridnevni teden in pol se pripravlja le 23 odstotkov od 195 podjetij, ki jih je anketiralo podjetje za kadrovsko svetovanje Mercer. Več kot polovica podjetij je sicer pripravljena preiti na sobotne in nedeljske vikende. Glede na anketo je skoraj tretjina podjetij zaskrbljena zaradi neusklajenosti z drugimi državami v regiji.

“Na srečo imam enake proste dneve kot moja otroka, vendar to ne velja za mojega moža. Dela za multinacionalko, ki trenutno še ni spremenila urnika. Upam, da bodo to storili hitro, sicer bo naše družinsko življenje uničeno,” je povedala ena od zaposlenih v mednarodnem distribucijskem podjetju.

V ZAE je sicer do leta 2006 vikend potekal v četrtek in petek.

Source
STA
Back to top button