SvetGospodarstvo

V začetku tedna negativna gibanja na Wall Streetu

Po rekordni rasti konec prejšnjega tedna so tečaji vrednostnih papirjev na borzi na Wall Streetu v začetku današnjega trgovanja obrnjeni rahlo navzdol. Pred vlagatelji je sicer dogodkov poln teden, med drugim bodo o četrtletnem poslovanju v sredo poročale banke JP Morgan, Goldman Sachs in Wells Fargo, v četrtek pa še Bank of America in Citigroup.

Pričakovanja vlagateljev glede poslovanja ameriških podjetij v letošnjem prvem četrtletju so visoka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nekaj vznemirjenja je občutiti pred torkovo objavo podatka o gibanju cen življenjskih potrebščin, potem ko so se v ZDA cene pri proizvajalcih občutno zvišale. Ameriška centralna banka je sicer v zadnjem času večkrat ponovila, da gre pri rasti cen zgolj za prehoden pojav, zato ne namerava ukrepati.

Industrijski indeks Dow Jones se je v prvih 30 minutah trgovanja znižal za 0,13 odstotka. Tehnološki indeks Nasdaq je trenutno na 0,60 odstotka nižji ravni kot v petek, indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 pa beležil 0,21-odstoten padec.

Microsoft je danes sporočil, da namerava prevzeti strokovnjaka za umetno inteligenco Nuance Communications. Vrednost posla je 19,7 milijarde dolarjev. Microsoftove delnice so se doslej le malenkost podražile, Nuancove pa so pridobile že skoraj 17 odstotkov.

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi se danes gibljejo neenotno. V Frankfurtu se je indeks DAX doslej zvišal za 0,11 odstotka in v Parizu indeks CAC 40 za 0,14 odstotka. Medtem v Londonu indeks FTSE beleži 0,20-odstoten padec.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button