V Veliki Britaniji po razpisu volitev že stekla predvolilna kampanja

V Veliki Britaniji je dan po tem, ko je premier Rishi Sunak za 4. julij razpisal splošne volitve, že stekla predvolilna kampanja. Tako vodja konservativcev Sunak, ki je presenetil z objavo volitev poleti, kot voditelj opozicijskih laburistov Keir Starmer, ki Britancem obljublja spremembe, upata na zmago, pri čemer ankete govorijo v prid laburistov.

Sunak je v sredo z razpisom splošnih volitev končal večmesečna ugibanja o datumu glasovanja. Kot je dejal, bo to trenutek, ko bo morala država izbrati svojo prihodnost.

Tako Sunak kot Starmer sta danes že začela šest tednov dolgo kampanjo pred volitvami, v ospredju katere bosta po pričakovanjih varnost in gospodarstvo.

Sunak je v davišnjem pogovoru za BBC zatrdil, da se je gospodarska stabilnost vrnila. Dejal je tudi, da prvi leti v Ruando, s katerimi naj bi deportirali migrante, ki so prišli na Otok v čolnih prek Rokavskega preliva, ne bodo krenili pred volitvami in to le, če konservativci zmagajo na volitvah.

Migracije so eno glavnih političnih vprašanj v Združenem kraljestvu, pri čemer si je Sunak zaustavitev prehodov migrantov v čolnih prek Rokavskega preliva postavil za prednostno nalogo v svojem mandatu. Njegova vlada je pripravila za mnoge sporni zakon o premeščanju prosilcev za azil v vzhodnoafriško državo, ki ga je potrdil parlament.

Vodja laburistov Starmer naj bi imel danes govor na dogodku v Kentu, kjer so podporniki stranke že začeli pripravljati plakate z geslom za julijske volitve, ki se glasi Sprememba. Starmer je v sredo v odzivu na razpis volitev dejal, da je to priložnost za spremembe na bolje.

Če ne bo večjih presenečenj, se bo Starmer 5. julija preselil na Downing Street kot prvi laburistični premier po 14 letih.

Torijci, ki so na oblasti od leta 2010, so se v preteklih letih spopadali z vrsto škandalov in ideoloških spopadov ter posledicami brexita. V javnomnenjskih raziskavah že dve leti vztrajno zaostajajo za laburistično stranko, ki ji številni analitiki napovedujejo prepričljivo zmago.

Kmalu po Sunakovem govoru v sredo je hitra anketa Survation o volilnih namerah laburistom pripisala 48 odstotnih točk, kar je največ po novembru 2022, in 21 točk prednosti pred torijci s 27 točkami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spletna anketa, v kateri je sodelovalo več kot tisoč odraslih, je tudi pokazala, da je 43 odstotkov vprašanih dejalo, da bi bil 61-letni Starmer boljši premier kot 44-letni Sunak. Slednji se je medtem v okviru predvolilne kampanje podal na dvodnevno turnejo, med katero bo obiskal vse štiri dežele Združenega kraljestva, začenši danes v Derbyshireu v Angliji.

Britanski časopisi so bili danes enotnega mnenja v odzivih na Sunakovo odločitev, da razpiše volitve že v juliju, kar so opisali kot “igro na srečo”.

Po razpisu volitev bo parlament v petek prekinil zasedanje in bo uradno razpuščen prihodnji četrtek, poroča AFP. Poslanci bodo takrat zapustili parlament, pri čemer bodo bodisi odstopili ali se potegovali za nov poslanski mandat.

Nov parlament se bo sestal 9. julija, ko bodo izvolili novega predsednika in bodo poslanci prisegli. Prvo zasedanje parlamenta v novi sestavi bo 17. julija.

Back to top button