V velikem požaru pri Perthu uničenih več hiš

V velikem požaru, ki divja na zahodu Avstralije, je bilo doslej uničenih najmanj 30 hiš. Požar, s katerim se zaenkrat neuspešno bori okoli 300 gasilcev, ogroža predvsem predmestja milijonske metropole Perth, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ogroženi sta predvsem naselji Brigadoon in Gidgegannup. Zaenkrat še ni jasno, ali je ogenj morda zahteval tudi kakšne žrtve, je za portal Perth Now pojasnil predsednik vlade Zahodne Avstralije Mark McGowan. Gre za zelo resen položaj, je opozoril.

Zgorelo je že okoli 7000 hektarjev ozemlja. Gašenje požara otežuje predvsem veter, ki razpihuje ogenj. V minuli noči se je spet okrepil, nič pa ne kaže, da bi lahko že kaj kmalu prišlo do olajšanja položaja. Tudi za danes na območju Pertha napovedujejo več kot 35 stopinj Celzija.

V okolici Pertha je sicer gorelo že prejšnji mesec. Severno od tega mesta je zgorelo več tisoč hektarjev divjine.

A Avstraliji upajo, da se jim bo letos uspelo izogniti obsežnim požarom v naravi, kakršnim so bili priča lansko poletje. Od avgusta 2019 do marca 2020 je v šestih od skupno osmih avstralskih zveznih državah zgorelo več kot 12 milijonov hektarjev ozemlja. Več kot 30 ljudi je umrlo, poškodovanih ali poginilo je tudi skoraj tri milijarde živali, še navaja dpa.

Source
STA
Back to top button