AktualnoSvet

V več evropskih mestih protesti v podporo Palestincem

Na tisoče protestnikov se je danes zbralo v več evropskih mestih, med drugim v Londonu, Madridu in Parizu, kjer so protestirali v podporo Palestincem in obeležili dan katastrofe. Med drugim so opozarjali, da to, kar se dogaja na območju Gaze, ni vojna, ampak genocid, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Londonu se je zbralo več tisoč protestnikov, ki so med drugim vzklikali “Osvobodite Palestino”. Od Hyde parka so se podali do izraelskega veleposlaništva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Madrida poročajo o okoli 2500 protestnikih, številni med njimi so se ovili v palestinske zastave. “Španijo in evropske oblasti želimo prositi, naj ne sodelujejo z Izraelom, ker s svojo tišino sodelujejo,” je povedala 25-letna medicinska sestra Ikhlass Abousousiane, ki se je udeležila shoda.

Obeležili so tudi današnji dan katastrofe (nakba), ko se Palestinci spominjajo ustanovitve države Izrael oziroma izgona in bega okoli 750.000 Palestincev, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove po koncu prve arabsko-izraelske vojne leta 1948.

Protestniki so se v podporo Palestincem kljub prepovedi zbrali tudi v Parizu. Policija je shod namreč prepovedala, da bi preprečila morebitno antisemitsko nasilje v času najsilovitejših spopadov med Izraelom in Palestinci od leta 2014. Zaradi shoda so v francoski prestolnici namestili 4200 policistov, ki so protestnike skušali razgnati tudi z vodnimi topovi in solzivcem. Na severu prestolnice se je kljub temu zbralo več tisoč ljudi.

Shodi sicer potekajo tudi v več drugih francoskih mestih, med drugim v mestih Montpellier in Toulouse.

V Nemčiji pa so se protestniki med drugim zbrali v Berlinu in Hamburgu. V nemški prestolnici je proti izraelskemu vojaškemu posredovanju v Gazi protestiralo okoli 120 ljudi, v Berlinu je sicer napovedanih več shodov. Podobno je okoli 120 ljudi mirno protestiralo v Hamburgu, v rokah so držali zemljevide palestinskih ozemelj in palestinske zastave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V več nemških mestih so se v preteklih dneh odvili protiizraelski shodi, poročali so tudi o antisemitskih incidentih. Nemška vlada je ostro obsodila antisemitska dejanja na protestih in obljubila okrepitev varovanja judovskih institucij.

Palestinska gibanja in izraelska vojska se medsebojno obstreljujejo od ponedeljka. Nasilje se je z območja Gaze razširilo tudi na Zahodni Breg. Doslej je v obstreljevanju življenje izgubilo najmanj 139 Palestincev in devet Izraelcev.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button