V Varnostnem svetu ZN obžalovanja in obsodbe izraelskega napada na iranski konzulat v Damasku

Članice Varnostnega sveta ZN so danes na izrednem zasedanju izrazile obžalovanja in obsodbe ponedeljkovega izraelskega napada na iranski konzulat v Damasku, ki je zahteval 13 življenj. Predstavnica Irana je zagotovila, da si njena država pridržuje pravico do odgovora na to kršitev mednarodnega prava.

Varnostni svet ZN je z napadom na kratko seznanil pomočnik generalnega sekretarja ZN za Bližnji vzhod, Azijo in Pacifik Kaled Kiari, ki je ponovil obsodbo napada s strani generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa in napade na diplomatska predstavništva držav na splošno.

Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je dejal, da Slovenija obsoja vse napade na diplomatska predstavništva. Ob tem je pozval k spoštovanju resolucije Varnostnega sveta ZN, ki zahteva takojšnje premirje v Gazi, saj bo to zmanjšalo napetosti v regiji.

Vse strani je pozval k zadržanosti in spoštovanju ustanovne listine ZN, še posebej njen 2. člen, ki govori o mirnem urejanju sporov. “Pri tem ni prostora za samovoljne razlage,” je dejal in zatrdil, da morajo vse strani v celoti spoštovati mednarodno pravo glede diplomatskih in konzularnih odnosov.

“Zaostrovanje na Bližnjem vzhodu ne sme biti v nikogaršnjem interesu. Vsaka od geografsko ločenih, ampak vseeno povezanih kriz, lahko izbruhne po svoje. Prebivalci regije so dovolj trpeli in to vključuje prebivalce Palestine, Izraela, Jemna, Sirije, Libanona, Irana in druge. Njihove interese moramo postaviti na prvo mesto in Varnostni svet mora poslati jasen poziv k zadržanosti, uvodoma s spoštovanjem resolucije o Gazi,” je med drugim dejal Žbogar.

Pred zasedanjem je Žbogar odgovoril na novinarsko vprašanje o izraelskem napadu na humanitarne delavce v Gazi in je dejal, da so vsi šokirani. Spomnil je na resolucijo o Gazi in ponovil, da jo je potrebno spoštovati.

Kitajski predstavnik je med ostro obsodbo napada na diplomatsko predstavništvo spomnil na uničenje kitajskega predstavništva v Beogradu med napadi zveze Nato na Srbijo, ruski predstavnik je med nizanjem obsodb na račun Izraela zaradi napadov na civilne in diplomatske objekte omenil tudi napade na humanitarne delavce, kasneje pa je obsodil še sprenevedanje ZDA katere predstavnik je dejal, da še nimajo potrditve o krivcu za napad v Damasku.

“Država, ki se nenehno hvali s svojimi obveščevalci pravi, da nima potrditve o tem kdo je odgovoren za napad,” je dejal veleposlanik Vasilij Nebenzija in kritiziral tudi francoskega predstavnika, ki “da je povedal vse mogoče, le jasne obsodbe napada ni izrekel”. To sta storila potem predstavnica Irana in predstavnik Sirije, pred njima pa še predstavnik Alžirije.

Večina drugih je bila pri obsodbah bolj zadržana in je pozivala k umirjanju napetosti. Predstavnik ZDA je zagotovil, da Washington s tem napadom ni imel nič in dodal, da je vsak napad na diplomatsko predstavništvo razlog za zaskrbljenost. Mimogrede je ošvrknil Iran zaradi podpore hutijem, ki napadajo ladje v Rdečem morju. Zasedanje Varnostnega sveta ZN se je pričakovano končalo brez ukrepa.

Back to top button