V Tuniziji zaradi nasilnih protestov aretirali več kot 600 ljudi

V Tuniziji od petka vsak večer potekajo protesti zaradi slabih gospodarskih razmer v državi. Tunizijske varnostne sile so v nasilnih protestih aretirale 632 ljudi, je danes sporočilo notranje ministrstvo. V štirih mestih pa varnostnim silam od nedelje zvečer pomaga vojska, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Protestniki so se v prestolnici Tunis in nekaterih drugih mestih po državi na ulice podali tudi v nedeljo zvečer, čeprav v Tuniziji od četrtka vsak večer velja policijska ura za zajezitev pandemije covida- 19. Ponekod so se protesti sprevrgli v nasilje, ko so se demonstranti spopadli s policisti. V Tunisu je policija protestnike po navedbah očividcev razgnala s solzivcem.

“Varnostne sile so se morale soočiti s skupinami mladih, v katerih je bilo tudi med 20 in 30 ljudi. Nasilja je bilo veliko,” je danes pojasnil tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Khaled Hayouni.

Dogajanja ni želel označiti za proteste. “Protesti normalno potekajo podnevi, brez kriminalnih dejanj.” je poudaril. Dodal je, da je bilo na izgredih precej kriminala in plenjenja in da sta bila ranjena dva policista.

Varnostne sile so aretirale 632 ljudi, med katerimi so prevladovale skupine mladih med 15 in 25 let.

Protesti so se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razširili, potem ko je bil prejšnji teden na spletu objavljeni videoposnetek, v katerem policist napada pastirja.

Po občasno nasilnih spopadih med protestniki in varnostnimi silami so v mestih Sousse, Bizerte, Kasserine in Siliana na pomoč poklicali vojsko. Ta od nedelje zvečer nudi podporo policiji in sodeluje pri varovanju vladnih poslopij, je sporočilo obrambno ministrstvo.

Protesti so izbruhnili deset let po strmoglavljenju predsednika Zina El Abidina Ben Alija, ki je bil na oblasti več kot 20 let. Tunizija velja za zgled v demokratični tranziciji po arabski pomladi, čeprav jo še vedno pestijo razširjena korupcija in slabe gospodarske razmere. Ljudje vse manj zaupajo vladajoči eliti in uveljavljenim političnim strankam.

Source
STA
Back to top button