V Srbiji pred glasovanjem o resoluciji o Srebrenici zadoneli zvonovi

V Srbiji so opoldne v znak protesta proti resoluciji ZN o Srebrenici po vsej državi zadoneli cerkveni zvonovi, poročajo tamkajšnji mediji. Uradni Beograd resoluciji odločno nasprotuje, pri tem pa uživa podporo Srbske pravoslavne cerkve (SPC). Resoluciji nasprotujejo tudi oblasti entitete BiH Republike Srbske in del javnosti v Črni gori.

Generalna skupščina Združenih narodov bo danes predvidoma glasovala o predlogu resolucije, ki predvideva razglasitev 11. julija za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici.

SPC je v sredo v izjavi na svoji spletni strani napovedala, da bodo z blagoslovom patriarha Porfirija v vseh pravoslavnih cerkvah danes opoldne zadoneli zvonovi za rešitev srbske države in naroda. S tem so vernike pozvali h goreči molitvi in umirjenosti “kljub povsem lažnim in nepravičnim obtožbam, s katerimi se soočajo v ZN”.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je z blagoslovom patriarha Porfirija že pred dnevi odpravil v New York, kjer lobira proti resoluciji, predsednik Republike Srbske Milorad Dodik pa je sporočil, da bi potrditev resolucije povzročila nepopravljivo škodo, ki bo pomenila konec BiH.

V Beogradu in Srebrenici so se te dni pojavili tudi plakati in panoji, na katerih piše “Nismo genocidni narod”, v črnogorski prestolnici Podgorica pa je v sredo po poročanju mreže Radio Slobodna Evropa protestiralo nekaj sto prosrbskih in proruskih protestnikov zaradi napovedi tamkajšnje vlade, da bo Črna gora podprla resolucijo.

Predlog resolucije o enem največjih zločinov v Evropi po drugi svetovni vojni med drugim obsoja zanikanje genocida in poveličevanje obsojencev za vojne zločine.

Enote bosanskih Srbov so julija leta 1995 v samo nekaj dneh v Srebrenici, ki je bila takrat pod zaščito ZN, pobile najmanj 8000 Bošnjakov. Ta zločin je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije opredelilo kot genocid. Doslej je bilo zaradi tega na tem sodišču in na sodiščih v BiH obsojenih več kot 50 oseb. Pokol v Srebrenici je za genocid razglasilo tudi Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ).

Back to top button