Svet

V Siriji se bodo za položaj predsednika potegovali trije kandidati

Sirsko ustavno sodišče je odobrilo tri kandidature za predsedniške volitve 26. maja, prispelo je več kot 50 prijav. Ob dolgoletnemu sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu so zeleno luč za sodelovanje na volitvah prižgali še nekdanjemu poslancu Abdulahu Salumu Abdulahu in predstavniku opozicije, ki jo režim dopušča, Mahmudu Mariju.

Za položaj predsednika se je sicer želelo potegovati 44 moških in sedem žensk, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot pa je danes pojasnil predsednik sodišča Mohamed Džihad al Laham, jih večina ni izpolnila vseh zahtev za vložitev kandidature.

Asad, ki vodi Sirijo od leta 2000, bo po pričakovanjih osvojil četrti predsedniški mandat. Pred tem je bil predsednik njegov oče od leta 1971 do 2000. Leta 2014 je bil Asad izvoljen za nov sedemletni mandat.

Posebni odposlanec Združenih narodov (ZN) Geir Pedersen je opozoril, da volitve niso del mednarodnega političnega procesa. Resolucija Varnostnega sveta ZN namreč za Sirijo predvideva volitve pod nadzorom Združenih narodov, potem ko sta se vlada in opozicija po državljanski vojni dogovorili glede nove ustave, oblikovanje te je sicer zastalo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button