V Seulu prvič po petih letih tristranski vrh Južne Koreje, Japonske in Kitajske

Voditelji Južne Koreje, Kitajske in Japonske bodo v ponedeljek imeli trilateralno srečanje, so danes potrdili v Seulu. Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol se bo prvič po letu 2019 srečal s kitajskim premierjem Li Qiangom in njegovim japonskim kolegom Fumiom Kishido. Tema pogovorov bodo med drugim napetosti med Kitajsko in Tajvanom.

Trilateralni vrh so danes potrdili v uradu južnokorejskega predsednika, ki bo dan pred tem imel ločene dvostranske pogovore tako s Kishido kot z Lijem. Slednji bo v ponedeljek tudi prvič uradno obiskal Seul, potem ko je marca letos postal kitajski premier.

Yoon je že lani ocenil, da napetosti glede Tajvana izhajajo iz kitajskih poskusov, da bi s silo spremenila status quo. Kitajska je medtem danes v bližini Tajvana začela dvodnevne vojaške vaje, ki jih je označila za kazen za separatistična dejanja otoka. Vaje sledijo govoru ob prisegi novega tajvanskega predsednika Lai Ching-teja v ponedeljek, ki ga je Peking označil za priznanje neodvisnosti in napovedal povračilne ukrepe.

Napoved ponedeljkovega vrha iz Seula prihaja po tem, ko naj bi Peking v torek poklical diplomate iz Južne Koreje in Japonske na pogovore o “problematiki Tajvana”. Južnokorejski zunanji minister je danes pojasnil, da v Seulu niso spremenili stališča v odnosu do Pekinga in da bodo še naprej spoštovali “politiko ene Kitajske”.

Program trilaterale predvideva tudi srečanje voditeljev z gospodarstveniki. Namen srečanja je v celoti povrniti in normalizirati tristranski sistem sodelovanja med državami, je po poročanju AFP pojasnil namestnik južnokorejskega direktorja za nacionalno varnost Kim Tae-hyo.

Voditelji so se zadnjič srečali ob koncu leta 2019, ko je na Kitajskem že izbruhnila pandemija covida-19. Med temami srečanja je bilo tedaj tesnejše sodelovanje pri prizadevanjih za jedrsko razorožitev Severne Koreje.

Kitajska je najmočnejša trgovinska partnerica Južne Koreje, toda na drugi strani ostaja tudi najpomembnejša gospodarska in diplomatska zaveznica Severne Koreje.

Na trilaterali leta 2019 je beseda tekla tudi o pravnih sporih glede korejskega polotoka v obdobju japonske zasedbe med letoma 1910 in 1945. Toda v obdobju naraščajočih groženj s strani jedrsko oboroženega Pjongjanga se je Južna Koreja odločila, da zakoplje zgodovinsko sekiro spora z Japonsko in okrepi stike na drugi strani oceana s tradicionalnimi zavezniki v Washingtonu.

Avgusta lani so Južna Koreja, ZDA in Japonska na srečanju v letovišču Camp David napovedale novo poglavje v tesnem tristranskem varnostnem sodelovanju.

Back to top button