Svet

V Rusiji v začetku maja podaljšani dela prosti dnevi za zajezitev okužb

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes sporočil, da bodo dnevi na začetku maja v Rusiji dela prosti, saj bodo podaljšali praznike. S tem želijo zajeziti širjenje okužb z novim koronavirusom.

“Če mislite, da je to potrebno, potem naredimo to. Danes bom podpisal ustrezen dekret,” je povedal Putin v pogovoru z vodjo ruskega urada za nadzor nad javnim zdravjem Rospotrebnadzor Ano Popovo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ta je povedala, da bo obdobje dela prostih dni v veljavi od 1. do 10. maja. Dnevi med 4. in 7. majem bi morali sicer biti običajni delovni dnevi. 1. in 9. maj sta v Rusiji praznika.

Z ukrepom želijo omejiti čas, ki ga Rusi preživijo na javnem potniškem prometu in njihovo izpostavljenost virusu, je pojasnila Popova.

Ruske oblasti v zadnjem času sicer niso sprejemale strogih ukrepov za zajezitev virusa. Večino so odpravili, tako da je življenje v Moskvi že od začetka leta skoraj običajno. Pri spopadanju z virusom se močno zanašajo na svoja cepiva proti covidu, tudi na Sputnik V.

Rusija sodi med najhuje prizadete države v pandemiji covida-19 na svetu. Po podatkih ruskega statističnega urada je v povezavi z virusom umrlo več kot 224.000 ljudi. To je precej več od navedb zdravstvenega ministrstva, ki je danes sporočilo, da je umrlo 107.501 covidnih bolnikov.

Source
STA
Back to top button