V Rusiji ob začetku protestov policija pridržala najmanj 650 ljudi

V številnih ruskih mestih so se danes kljub opozorilom oblasti začeli protesti za izpustitev zaprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Policija je ob začetku protestov po navedbah neodvisnih opazovalcev po vsej državi pridržala najmanj 650 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi protesti za izpustitev enega najglasnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina so se začeli na vzhodu Rusije, med drugim v mestu Vladivostok. Tam se je na glavnem mestnem trgu zbralo več deset ljudi, čeprav ga je policija pred shodom zaprla.

V Novosibirsku naj bi se kljub nizkim temperaturam, ki so se spustile do 20 stopinj pod ničlo, zbralo več tisoč ljudi.

Po navedbah neodvisnih opazovalcev OVD-Info so doslej v mestih po vsej državi pridržali najmanj 650 ljudi, večinoma na protestih na ruskem Daljnem vzhodu in v Sibiriji, poroča AFP. Medtem se začenjajo protesti v Moskvi in St. Peterburgu.

Policija je pred načrtovanimi shodi zaprla središča ruske prestolnice kot tudi mest drugod po državi. V Moskvi so zaprli sedem postaj podzemne železnice. Moskovske oblasti so tudi sporočile, da bodo v središču mesta zaprte nekatere restavracije in trgovine.

Na moskovskih ulicah je bilo v zgodnjih urah opaziti na stotine policistov, opremljenih proti izgredom, ki so omejili gibanje ljudem okoli središča prestolnice.

V Moskvi naj bi danes protesti potekali pred sedežem obveščevalne službe FSB, ki naj bi na Putinov ukaz zastrupila Navalnega. Kremelj te obtožbe zavrača.

Ruske oblasti so že večkrat opozorile pred udeležbo na nedovoljenih shodih in zagrozile s kazenskimi obtožbami proti protestnikom. Minulo soboto so na protivladnih protestih po vsej državi pridržale več kot 4000 ljudi. Policija je poleg tega preiskala domove in pisarne več sodelavcev Navalnega in jih prav tako pridržala.

44-letni Navalni se je 17. januarja vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, naslednji dan pa zanj odredile 30-dnevni pripor.

Source
STA
Back to top button