V Rusiji in Ukrajini novi napadi in smrtne žrtve

V ukrajinskih napadih z droni v ruski obmejni regiji Belgorod in obstreljevanju mesta Gorlivka v regiji Doneck sta bili ubiti dve osebi, so danes sporočile lokalne oblasti. En človek je bil ubit tudi v ruskem napadu v regiji Harkov, od koder so od 10. maja po začetku okrepljene ruske ofenzive evakuirali skoraj 11.000 ljudi.

Ukrajinske sile so obstreljevale mesto Gorlivka v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, ki je že skoraj desetletje pod nadzorom ruskih separatistov. Po besedah tamkajšnjih proruskih oblasti je bil v napadu ubit civilist, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na severu države ob meji z Rusijo pa so Ukrajinci izvedli napad z dronom na vas Krasni Vostok v ruski regiji Belgorod, pri čemer je bilo po besedah lokalnega guvernerja uničeno prvo nadstropje hiše, kjer so kasneje pod ruševinami odkrili truplo stanovalke.

Ruske oblasti so ukrajinsko vojsko že večkrat obtožile namernih napadov na civiliste, kar v Kijevu zanikajo in trdijo, da njihove sile napadajo le vojaške cilje.

Medtem se nadaljujejo ruski napadi v regiji Harkov na severu Ukrajine, kjer je Rusija pred 14 dnevi začela okrepljeno kopensko ofenzivo. Po navedbah Kremlja so jo sprožili s ciljem “vzpostavitve varnostnega območja” za preprečevanje prihodnjih ukrajinskih napadov čez mejo v ruski regiji Belgorod.

V današnjem ruskem obstreljevanju istoimenske prestolnice regije Harkov je bila po navedbah župana Igorja Terehova ubita ena oseba, še šest je ranjenih. Terehov je dodal, da je po zračnem napadu na poslovno stavbo na območju zagorelo, še tri ljudi pogrešajo.

Ruske sile v harkovski regiji medtem napredujejo proti več vasem in mestu Vovčansk, ki je od rusko-ukrajinske meje oddaljeno pet kilometrov. Med 9. in 15. majem so zavzele 278 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja, izhaja iz izračuna AFP na podlagi podatkov Inštituta za preučevanje vojne (ISW).

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem opozoril, da bi bila nova ruska ofenziva v Harkovu lahko le prvi od več valov okrepljenih napadov. Iz regije so od 10. maja po podatkih tamkajšnjih oblasti evakuirali že skoraj 11.000 ljudi.

Back to top button