V Rusiji aretirali zaradi kritik odstavljenega generala

Ruskega generala Ivana Popova, ki so ga lani odstavili zaradi kritik na račun vodenja ruskih operacij v Ukrajini, so aretirali zaradi suma goljufije, so danes poročale ruske tiskovne agencije. Vojaško sodišče je sporočilo, da so ga 17. maja priprli za dva meseca zaradi suma obsežne goljufije. Grozi mu do deset let zapora.

Popova, ki je poveljeval 58. armadi, ki je sodelovala v ruskih operacijah v Ukrajini od začetka invazije februarja 2022, so s položaja poveljnika odstavili julija lani, ko je deloval v Zaporožju. V glasovnem sporočilu je povedal, da so ga odstavili, ker je vrhovno poveljstvo opozoril na težave v Ukrajini, zlasti na velike izgube med ruskimi vojaki in pomanjkanje najsodobnejše opreme, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glasovno sporočilo je objavil nekaj dni po neuspelem uporu vodje ruske najemniške skupine Wagner Jevgenija Prigožina proti poveljstvu vojske.

Po uporu Wagnerja je rusko obrambno ministrstvo še posebej občutljivo na kritike na račun vojske znotraj lastnih vrst. Od takrat je Kremelj izvedel nekaj zamenjav na ministrstvu. Od letošnjega aprila so zamenjali obrambnega ministra Sergeja Šojguja, zaradi korupcije pa aretirali dva visoka predstavnika ministrstva, tudi Šojgujevega namestnika Timurja Ivanova.

Novi ruski obrambni minister je postal ekonomist Andrej Belousov. Po besedah ruskega predsednika Vladimirja Putina je njegova naloga optimizirati stroške ruskih oboroženih sil in obrambne industrije, ki dela s polno paro, še poroča AFP.

Back to top button