SvetGospodarstvo

V Rusiji aprila najvišja letna inflacija po letu 2002

Cene življenjskih potrebščin v Rusiji so se aprila še dodatno zvišale. Inflacija je na letni ravni aprila dosegla 17,8 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki ruskega statističnega urada. Gre za najvišjo stopnjo inflacije po začetku leta 2002. Stopnja inflacije se je medtem z marčnih 7,61 odstotka aprila upočasnila na 1,56 odstotka.

 

 

V primerjavi z lanskim aprilom so znatno poskočile predvsem cene hrane, za 20,5 odstotka. Najbolj so se podražili osnovni prehrambeni izdelki, žitarice za 35,5 odstotka, testenine za 29,6 odstotka, maslo za 26,1 odstotka ter sadje in zelenjava za 33 odstotkov, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Avdiovizualna oprema, kot so televizije, se je podražila za 22,7 odstotka, gradbeni material pa za 27,5 odstotka.

Na mesečni ravni pa se je aprila rast inflacije upočasnila na 1,56 odstotka, medtem ko je statistični urad marca, ko je bila inflacija pri 7,61 odstotka, beležil najvišjo mesečno rast po januarju 1999.

Do konca tega leta bi letna stopnja inflacije lahko dosegla 23 odstotkov, preden bi se prihodnje leto začela zniževati, je navedla ruska centralna banka. Njen cilj je, da inflacija leta 2024 ne bi presegala štirih odstotkov.

Inflacija, ki se zvišuje že več mesecev, je povezana z okrevanjem po pandemiji in naraščajočimi cenami surovin ter v zadnjih mesecih tudi s sankcijami Zahoda proti Rusiji, ki povzročajo številne težave v logistiki.

Ruska centralna banka je ob prvih sankcijah, ki jih je Zahod sprejel proti Rusiji, ko je ta konec februarja začela invazijo na Ukrajino, drastično zvišala obrestne mere na 20 odstotkov, nato pa jih je postopno zniževala. Trenutno obrestna mera znaša 14 odstotkov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v četrtek dejal, da so sankcije Zahod prizadele bolj kot Rusijo, ki se po njegovih besedah dobro upira mednarodnim izzivom.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button