V Rdečem morju nov napad na trgovsko ladjo (dopolnjeno)

Grška ladja za prevoz razsutega tovora je bila ob obali Jemna tarča raketnega napada, je danes sporočila britanska družba za upravljanje pomorskih tveganj Ambrey, odgovornost pa so že prevzeli jemenski hutiji. Ameriška vojska pa je javila, da je v Arabskem morju zasegla dele raket iranske izdelave, ki so bili namenjeni hutijskim upornikom v Jemnu.

“Ladja za prevoz razsutega tovora, ki pluje pod malteško zastavo in je v lasti Grčije, je bila med prečkanjem južnega dela Rdečega morja zadeta z raketo,” je sporočila britanska družba Ambrey. Dodali so, da se je ladja, ki je bila namenjena proti Sueškemu prekopu, po napadu preusmerila proti pristanišču.

Glede na navedbe virov v grški vladi je ladja s 24-člansko posadko utrpela določeno škodo, a je lahko nadaljevala plovbo. Poškodovanih ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odgovornost za napad so prevzeli jemenski hutiji, ki so dodali, da so ladjo napadi z raketami, potem ko se posadka ni odzvala na svarila. Hutiji v zadnjem času zaostrujejo napade na trgovske ladje v Rdečem morju in delujejo v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo.

Jemenski uporniki so v nedeljo na ameriški rušilec v Rdečem morju izstrelili vodeno raketo, ki jo je ameriška vojska sestrelila, v ponedeljek pa so ob obali Jemna z raketo zadeli ameriško tovorno ladjo. Poročil o poškodovanih in večji škodi sicer ni bilo.

Na napade hutijev so se že minuli konec tedna odzvale oborožene sile Velike Britanije in ZDA, ki so izvedle več zračnih napadov na položaje jemenskih upornikov. Ti pa so odgovorili, da nameravajo kljub posredovanju zahodnih zaveznic nadaljevati napade.

Iz osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) so ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili, da je ameriška mornarica na ladji v Arabskem morju blizu obale Somalije zasegla sestavne dele balističnih in manevrirnih raket iranske izdelave, ki so bili namenjeni hutijem.

“To je prvi zaseg naprednega konvencionalnega orožja, ki ga Iran dobavlja hutijem, od začetka napadov na trgovske ladje novembra 2023. Prva analiza kaže, da so hutiji enako orožje uporabili za napade na trgovske ladje, ki plujejo po Rdečem morju,” je zapisano v poročilu Centcoma.

Back to top button