V novih ruskih zračnih napadih po Ukrajini najmanj devet mrtvih (dopolnjeno)

Mesto Lvov na zahodu Ukrajine ter več regij po državi je bilo davi tarča novih ruskih napadov z brezpilotnimi letalniki. V Lvovu je bil ubit en človek, dva v regiji Herson, šest pa v regiji Harkov. Še ena oseba je bila ranjena v regiji Dnipropetrovsk in dve v regiji Sumi. Ukrajinska zračna obramba je sicer skupno sestrelila 27 od 30 dronov.

Droni so se nad Lvovom pojavili zgodaj zjutraj po lokalnem času, ko je po poročanju novinarja francoske tiskovne agencije AFP odjeknilo več eksplozij. Ukrajinske zračne sile so potrdile, da je bilo mesto tarča napada z brezpilotnimi letalniki, v odziv na katere se je sprožila zračna obramba.

Župan Lvova Andrij Sadovij je sprva na Telegramu zapisal, da je zagorelo eno od skladišč v mestu in da je bila v napadu ranjena ena oseba.

Kasneje je sporočil, da so reševalne službe pod ruševinami našle mrtvega moškega in da so bila v napadu uničena tri skladišča, vključno s prostori, ki jih je za skladiščenje humanitarne pomoči uporabljala dobrodelna organizacija. Mrtev moški je bil delavec v enem od skladišč.

Avstrijska Karitas je na družbenem omrežju X sporočila, da je eno od skladišč uporabljala organizacija Karitas-Spes Ukrajina in da je v napadu zgorelo 300 ton humanitarne pomoči. “Skladišče in vse, kar je bilo v njem, je v celoti pogorelo,” je zapisala organizacija.

Po navedbah avstrijske Karitas so bile uničene predvsem pošiljke pomoči s Poljske. Poleg tega je bilo uničeno tudi skladišče z gospodinjskimi kemikalijami ter večja zaloga znane ukrajinske blagovne znamke mineralne vode, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“Napad na skladišče z zalogami humanitarne pomoči je barbarsko dejanje in ga ni mogoče z ničemer upravičiti,” je v izjavi za javnost dejal generalni sekretar avstrijske Karitas Andreas Knapp.

Vodja vojaške uprave Lvova Maksim Kozicki je medtem sporočil, da so iz ruševin rešili dva človeka, moškega in žensko, od katerih je prvi v resnem stanju. Po nekaj urah je razglasil konec napada in se zahvalil silam zračne obrambe.

Lvov, ki leži blizu meje s Poljsko, sicer velja za eno najvarnejših mest v Ukrajini, vendar je bilo kljub temu že nekajkrat tarča ruskih napadov. V letalskih napadih avgusta so bili v mestu ubiti trije ljudje.

Tarča ruskega napada z vodenimi izstrelki je bilo danes tudi mesto Kupjansk v regiji Harkov na severovzhodu države, je na družbenih omrežjih sporočil guverner regije Oleg Sinegubov. Po zadnjih podatkih je bilo v napadu ubitih šest ljudi, štirje moški in dve ženski. Po besedah Sinegubova se reševalne akcije nadaljujejo.

V sosednji regiji Sumi sta bili v ruskem obstreljevanju ranjeni dve osebi, v južni regiji Herson pa je umrl policist, dva civilista pa sta bila ranjena, potem ko je ruski izstrelek zadel trolejbus. Kasneje je eden od ranjenih, 57-letni moški, podlegel poškodbam in umrl.

Priča ruskim napadom z droni so bili tudi v regiji Mikolajiv, je na Telegramu zapisal tamkajšnji guverner Vitalij Kim in pojasnil, da so nad regijo sestrelili deset ruskih dronov. Dodal je, da so njihovi padajoči ostanki poškodovali kmetijske stroje v enem od podjetij. Žrtev ni bilo.

Okrožje Nikopol v regiji Dnipropetrovsk pa je bilo tarča artilerijskih napadov, je sporočil guverner regije Sergij Lisak. Poškodovanih naj bi bilo šest hiš, pa tudi tamkajšnji električni vod in plinovod. Ranjen je bil 71-letni moški, ki so ga prepeljali v bolnišnico, je še dodal.

Ruski dron naj bi zadel tudi večnadstropno stavbo v mestu Krivi Rog v regiji Dnipropetrovsk, rojstnem kraju ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, in povzročil požar. Še en ruski brezpilotni letalnik so nad območjem mesta sestrelili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupno je Rusija ponoči in zgodaj zjutraj nad Ukrajino poslala 30 brezpilotnih letalnikov kamikaz in eno raketo iskander-M, so sporočile ukrajinske zračne sile in dodale, da so skupno sestrelile 27 ruskih dronov.

Back to top button