V nemirih na Novi Kaledoniji nova smrtna žrtev

V nemirih, ki so pred dnevi zajeli francosko čezmorsko ozemlje Nova Kaledonija, je bila danes ubita ena oseba, še dve pa sta bili ranjeni. Izgredi so tako skupno zahtevali že šest življenj. Več sto vojakov in policistov je tudi danes varovalo ulice glavnega mesta Noumea, pri čemer lokalne oblasti opozarjajo, da mir še zdaleč ni vzpostavljen.

Incident sxe je zgodil na severnem območju Kaala-Gomen,” je pojasnil francoski general Nicolas Mattheos. Po navedbah neimenovanih virov sta bila med žrtvami oče in sin, ki sta poskušala prečkati barikado, ki so jo postavili protestniki.

Več sto francoskih vojakov in policistov je tudi danes varovalo ulice glavnega mesta Noumea. “Še zdaleč nismo vzpostavili miru. Zadnji dve noči bi lahko opisali kot mirnejši, vendar so si dnevi podobni, vsak s svojim deležem požarov,” je povedala županja Sonia Lagarde.

Prebivalci so medtem opozorili, da so ponoči znova odjeknili streli, slišati pa je bilo tudi silovite eksplozije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nasilni izgredi so na Novi Kaledoniji izbruhnili v ponedeljek po spremembi volilne zakonodaje, s katero želijo razširiti volilno pravico v prid neavtohtonim prebivalcem otočja. Razširitev volilne pravice naj bi po oceni Gibanja za neodvisnost Nove Kaledonije koristila zlasti Franciji naklonjenim politikom in še bolj omejila pravice staroselcem.

Zaradi nasilja so francoske oblasti v sredo razglasile izredne razmere in na Novo Kaledonijo napotile tisoč novih pripadnikov varnostnih sil, ki so okrepili 1700 že prisotnih policistov in vojakov na otočju z 270.000 prebivalci.

Skupno je bilo v izgredih ubitih šest ljudi, med njimi tudi dva policista in trije avtohtoni prebivalci iz ljudstva Kanak. Varnostne sile pa so po navedbah oblasti hišni pripor odredile desetim aktivistom za neodvisnost.

Francija je kolonizirala Novo Kaledonijo sredi 19. stoletja. Status čezmorskega ozemlja je otočje pridobilo po drugi svetovni vojni, v naslednjih desetletjih pa se je okrepilo gibanje za neodvisnost. Prebivalci so na treh referendumih v letih 2018, 2020 in 2021 glasovali za to, da otočje ostane del Francije.

Back to top button