V napadu na taborišče za razseljene v Mjanmaru najmanj 29 mrtvih

V vojaškem napadu na taborišče za razseljene na severu Mjanmara je bilo glede na poročila z območja ubitih najmanj 29 ljudi. Napad se je zgodil v ponedeljek pozno zvečer, navedbe lokalnih medijev in prebivalcev povzemajo tuje tiskovne agencije. Med žrtvami naj bi bilo najmanj 13 otrok.

Da so našli 29 trupel, med njimi otroke in starejše ljudi, še najmanj 56 ljudi pa je bilo ranjenih, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal poveljnik uporniške skupine Neodvisna vojska Kachina (KIA), ki nadzoruje območje. Sodelavka v taborišču je za nemško dpa povedala, da je med žrtvami 13 otrok. Med ruševinami še vedno iščejo žrtve.

Zaenkrat glede na poročila še ni jasno, za kakšne vrste napada je šlo, bodisi kopenskega bodisi zračnega.

Taborišče leži v kraju Laiza v zvezni državi Kachin na severu Mjanmara, blizu meje s Kitajsko in je pod nadzorom skupine KIA, ene najstarejših in najmočnejših uporniških skupin v Mjanmaru. Bojuje se proti vojski, ki je februarja leta 2021 prevzela oblast.

Njeni generali so odstavili takratno voditeljico države Aung San Suu Kyi in odtlej brutalno zajezijo vsakršen upor. V zvezni državi Kachin je bilo od vojaškega prevzema oblasti razseljenih več kot 10.000 ljudi. Večkrat je bila v poskusu zatrtja vsakršnega nasprotovanja vojska že obtožena napadov na civilne tarče.

Tiskovni predstavnik hunte je sicer danes sporočil, da še preiskujejo poročila o napadu na taborišče. Vojska po njegovih besedah domneva, da je na območju eksplodiralo skladišče bomb, ki naj bi pripadalo upornikom.

Back to top button