V Mjanmaru znova ubiti protestniki; aretiran novinar nemške dpa

V Mjanmaru je policija znova nasilno posredovala proti množici, ki se je kljub policijski uri zbrala na nočnem bedenju, posvečenem vsem žrtvam protestov proti vojaški hunti. Najmanj trije ljudje so bili pri tem ubiti. V zaporu je medtem pristal poljski novinar, zaposlen pri nemški tiskovni agenciji, kar je izzvalo ostre kritike Zahoda.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so mjanmarski vojaki v mestu Taunggyi, prestolnici zvezne države Shan, v četrtek aretirali 30-letnega Poljaka Roberta Bociago, ki je za dpa poročal iz Mjanmara.

Dpa s svojim novinarjem trenutno ni v stiku, po navedbah nekaterih mjanmarskih medijev in številnih uporabnikov spletnih omrežjih pa so ga med aretacijo pretepli in poškodovali. Obstajajo tudi fotografije, na katerih Bociago obkrožajo vojaki v uniformah, on pa vzdiguje roke, kot da se skuša braniti pred njimi.

Na poljskem zunanjem ministrstvu so potrdili aretacijo novinarja. Tudi na nemškem zunanjem ministrstvu so seznanjeni z dogodkom in si, kot so pojasnili, zaenkrat prizadevajo predvsem navezati stik z aretiranim in mu zagotoviti konzularno pomoč. Nemško veleposlaništvo v Mjanmaru je od tamkajšnjih oblasti že zahtevalo dostop do novinarja ter “pošteno in humano” ravnanje z njim.

Aretacijo so med drugim najostreje obsodili Novinarji brez meja ter zahtevali takojšnjo izpustitev Bociage ter svobodo za vse predstavnike medijev, ki so bili aretirani od vojaškega udara v začetku februarja.

Mjanmarske varnostne sile namreč ne obračunavajo ostro le s protestniki, ki nasprotujejo vojaškemu prevratu, temveč tudi z novinarji. Številni so pristali v zaporu, delovanje spletnih družbenih omrežij in spleta na sploh je močno omejeno, nova vladajoča hunta pa je pred dnevi preklicala licence več pomembnim medijskim družbam. A doslej so bili aretirani lokalni novinarji, medtem ko so tujci veljali za relativno varne, poroča dpa.

V Yangonu in nekaterih drugih mestih so medtem mjanmarske varnostne sile znova nasilno posredovale proti nasprotnikom hunte, ki so tokrat z bedenjem, posvečenim vsem aretiranim in ubitim v minulem mesecu in pol, kljubovali nočni policijski uri.

V okrožju Hedlan v Yangonu se je v petek zvečer zbralo na tisoče ljudi, mnogi s svečami v rokah. Policisti so na miren shod odgovorili z nasiljem, proti zbranim naj bi znova uporabili tudi prave naboje. Najmanj tri osebe so bile pri tem ubite, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Še trije protestniki naj bi bili po poročanju tiskovne agencije Reuters ubiti na podobnih shodih v mestih Mandalay in Pyay.

Skupno je bilo tako na protestih, uperjenih proti vojaškemu udaru in hunti ter v podporo civilnim oblastem, katerih predstavniki so se znašli za zapahi, ubitih že več kot 70 ljudi.

Source
sta.si
Back to top button