Svet

V Mjanmaru začetek sojenja odstavljeni voditeljici Aung San Suu Kyi

V Mjanmaru se je dobre štiri mesece po vojaškem udaru začelo sojenje odstavljeni voditeljici Aung San Suu Kyi. Priče vojaške hunte so na sodišču povedale, da je Nobelova nagrajenka za mir kršila protikoronske ukrepe in nezakonito uvozila voki-tokije.

Vojaška hunta, ki je 1. februarja strmoglavila civilne oblasti v Mjanmaru, je 75-letno Aung San Suu Kyi obtožila vrste kaznivih dejanj, med drugim da je prejela nezakonita plačila v zlatu in gotovini ter kršila zakon o državnih skrivnostih, ki izvira še iz kolonialne dobe.

Policijski major je danes na sodišču pričal, da je Suu Kyijeva med lanskimi volitvami, na katerih je njena Narodna liga za demokracijo (NLD) prepričljivo zmagala, kršila ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa.

Še en policijski major pa je pričal, da je odstavljena voditeljica nezakonito uvozila in posedovala voki-tokije, je povedala njena odvetnica Min Min Soe.

Suu Kyijeva je obravnavo pozorno spremljala, je sporočil član njene odvetniške ekipe Khin Maung Zaw.

Novinarji niso smeli spremljati obravnave na posebnem sodišču v prestolnici Naypyidaw, pred katerim je za varnost skrbelo veliko število policistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odvetniki Suu Kyijeve, ki imajo težave z dostopom do svoje stranke, pričakujejo, da se bo sojenje v tem primeru končalo do 26. julija.

V torek se bo začel ločen sodni proces, v katerem je Suu Kyijeva skupaj z odstavljenim predsednikom Win Myintom in drugimi visokimi predstavniki NLD obtožena spodbujanja k vstaji.

Če bo Suu Kyijeva spoznana za krivo vseh očitanih kaznivih dejanj, ji grozi več kot deset let zapora, še poroča AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button