AktualnoSvet

V Mjanmaru še vedno narašča število mrtvih nasilja vojske, ta izpustila 322 priprtih

V Mjanmaru še vedno narašča število smrtnih žrtev nasilja vojske. Po oceni organizacije za pomoč političnim pripornikom (AAAP) je v skoraj dveh mesecih po vojaškem udaru 1. februarja umrlo najmanj 320 ljudi, samo v četrtek 11. V državi so sicer danes izpustili več kot 300 ljudi, ki so jih aretirali v protestih proti mjanmarski vojski.

Neimenovani visok predstavnik zapora Insein je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da so izpustili skupno 322 ljudi.

Zapornike so izpustili na predvečer dneva mjanmarskih oboroženih sil in nekaj dni po tem, ko je hunta izpustila več kot 600 ljudi, ki so jih aretirali na protestih proti vojaškemu prevratu.

Mjanmarski aktivisti so ob dnevu oboroženih sil sicer pozvali k novim protestom ob koncu tedna, zaradi česar so se že pojavile bojazni o novih napetostih v državi v soboto.

Po podatkih AAPP je sicer v mjanmarskih zaporih po vojaškem udaru priprtih 3000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz Yangona danes tudi poročajo, da so neznanci davi podtaknili požar na sedežu Narodne lige za demokracijo (NLD), stranke odstavljene dejanske voditeljice države in Nobelove nagrajenke za mir Aung San Suu Kyi. Po 30 minutah je uspelo stanovalcem požar pogasiti. Ognjeni zublji so uničili vrata in pohištvo na sedežu stranke.

Vojska v Mjanmaru vse od prevrata z nasiljem odgovarja na kakršnokoli nasprotovanje. Mjanmarski protestniki zahtevajo izpustitev San Suu Kyi, ki je v hišnem zaporu, ter njeno ponovno vrnitev na oblast.

ZDA in Velika Britanija sta v četrtek uvedli nove sankcije, ki so usmerjene v gospodarske vire novega vodstvenega aparata.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button