V Louisiani bo obveznih deset Božjih zapovedi v učilnicah

Guverner ameriške zvezne države Louisiana je v sredo podpisal zakon, po katerem mora biti v vseh javnih izobraževalnih ustanovah v učilnicah izobešenih deset Božjih zapovedi. Zaradi nove zakonodaje se je v ZDA znova razvnela razprava o ločitvi cerkve in države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po novi zakonodaji bo moralo biti deset Božjih zapovedi od leta 2025 izobešenih v učilnicah vseh javnih izobraževalnih ustanovah, od vrtca do državno financiranih univerz. Kot določa zakon, bodo morale biti natisnjene kot plakat ali uokvirjen dokument v veliki, lahko berljivi pisavi.

“Če želite spoštovati vladavino prava, morate začeti z izvirnim zakonom, ki je bil dan Mojzesu,” je na slovesnosti ob podpisu zakona dejal republikanski guverner Louisiane Jeff Landry.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je napovedala pritožbo zoper zakon. “Zakon krši načelo ločitve cerkve od države in je očitno neustaven,” je organizacija poudarila v izjavi za javnost.

Prvi amandma ameriške ustave prepoveduje ustanavljanje nacionalne religije ali dajanje prednosti eni religiji pred drugo.

Louisiana je prva ameriška zvezna država z zakonom o obveznih desetih Božjih zapovedih v šolah. Podobne zakonske predloge so že pripravili tudi v Teksasu, Oklahomi in Utahu.

Back to top button