V kitajskem rudniku umrlo še devet rudarjev, enega še pogrešajo

V rudniku na vzhodu Kitajske, kjer je 10. januarja ostalo ujetih pod zemljo 22 rudarjev, so reševalci v nedeljo in danes našli devet mrtvih rudarjev, enega še pogrešajo, so danes potrdile tamkajšnje oblasti. Trupla deveterice, pa tudi posmrtne ostanke rudarja, ki je umrl četrtek, so že potegnili na površje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Po eksploziji v rudniku zlata v Hushanu v pokrajini Shandong je zasulo skupno 22 rudarjev. S skupino enajstih, ki so bili ujeti na globini okoli 580 metrov pod površjem, so vzpostavili stik pred okoli tednom dni. Eden od njih je bil sicer huje poškodovan in je kasneje umrl.

Nekaterim rudarjem so lahko hrano in zdravila dostavljali le po jaških, ki so jih zvrtali reševalci. V nedeljo so po 14 dneh rešili enajst rudarjev.

“Od nedelje popoldne do danes popoldne se reševalci niso ustavili in so našli še devet ujetih rudarjev, ki so žal vsi umrli,” je novinarjem danes pojasnil župan mesta Yantai Chen Fei. Dodal je, da so trupla teh rudarjev skupaj s tistim, ki je umrl v četrtek, že prepeljali iz rudnika.

Napovedal je še, da reševalci ne bodo odnehali, dokler ne najdejo zadnjega pogrešanega rudarja. Pojasnil je, da iskalno akcijo otežuje dvig gladine podtalnice v delu rudnika.

Vzrok eksplozije še ni znan, je pa eksplodiralo v prezračevalnem jašku, ki je služil tudi za dvigalo. To je bila glavna težava za reševalce, ki so morali odstraniti več ton materiala, da so se lahko prebili do ujetih rudarjev. Chen je pojasnil, da je deveterica rudarjev umrla za posledicami druge eksplozije, ko so po prvi skušali pobegniti iz rudnika.

Rudniške nesreče na Kitajskem so sicer precej pogoste. 23. decembra lani je v podobni nesreči v mestu Chongqing na jugozahodu države umrlo 23 rudarjev.

Source
STA
Back to top button