V Kazahstanu po izgredih vsaj 164 mrtvih in skoraj 6000 aretacij

V Kazahstanu je bilo po navedbah lokalnih medijev in podatkih ministrstva za zdravje v nasilnih protestih ubitih najmanj 164 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je bilo pridržanih skoraj 6000 ljudi, med njimi tudi več tujcev, je danes sporočilo kazahstansko predsedstvo.

 

 

Kazahstanske oblasti so sicer pred tem v soboto sporočile, da je v nemirih, ki so v državi izbruhnili zaradi povišanja cen energentov in prerasli v spopade z organi pregona, umrlo 26 protestnikov in 16 pripadnikov varnostnih sil. Danes pa so objavljene skoraj štirikrat višje številke.

V okviru 125 ločenih preiskav je bilo skupaj pridržanih in zaslišanih 5800 oseb, je danes sporočilo kazahstansko predsedstvo. Med pridržanimi je tudi “precejšnje število tujih državljanov”, vendar podrobnejših podatkov niso navedli.

V današnji izjavi po kriznem sestanku pod vodstvom predsednika Kasim-Žomarta Tokajeva je bilo zapisano tudi, da je situacija po celotni državi stabilna, vendar varnostne sile še vedno nadaljujejo z operacijami.

Nasilni protesti v Kazahstanu so izbruhnili pred tednom dni. Iz zahodnih podeželskih območij so se nemiri hitro razširili v večja mesta, vključno z največjim kazahstanskim mestom Almaty, kjer je prišlo do ostrih spopadov med protestniki in policisti.

Po ocenah kazahstanskega notranjega ministrstva, ki so jih navajali lokalni mediji, materialna škoda znaša približno 175 milijonov evrov, napadenih in izropanih je bilo več kot 100 podjetij in bank, uničenih pa več kot 400 vozil.

Zdi se, da se je v Almatyju ponovno vzpostavilo relativno mirno stanje, le policija občasno strelja v zrak, da bi zadržala ljudi, ki se približujejo osrednjemu trgu, je sporočil dopisnik AFP. Lokalni mediji poročajo tudi, da so se danes zaradi strahu pred pomanjkanjem hrane ponovno odprle trgovine.

Predsednik Tokajev je v petek v televizijskem nagovoru zatrdil, da se ne bo pogajal s protestniki. Dal je pooblastila varnostnim silam, da streljajo brez opozorila.

Kazahstanski predsednik se je ob tem za podporo zahvalil voditeljem Rusije, Kitajske in Turčije, posebej pa je izpostavil ruskega predsednika Vladimirja Putina, ker je poslal ruske vojake na pomoč pri zadušitvi nemirov.

Organizacija pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) je namreč na prošnjo predsednika v Kazahstan poslala okoli 2500 vojakov, med katerimi so pripadniki vojsk Rusije, Belorusije, Kirgizistana, Armenije in Tadžikistana, kot so poročale tuje tiskovne agencije.

Celotna slika kazahstanskega kaosa je sicer še vedno nejasna, saj je v državi pogosto prihajalo do obsežnih motenj v komunikacijah, vključno z večdnevnimi izpadi interneta. Vse bolj pa se zdi, da so v ozadju tudi boji za oblast v tej nekdanji srednjeazijski sovjetski republiki.

Source
STA
Back to top button