SvetKultura

V Kairu priprave na povorko mumij egiptovskih kraljev

V Kairu potekajo priprave na povorko, v kateri bodo mumije egiptovskih kraljev iz egiptovskega muzeja na trgu Tahrir v središču egiptovske prestolnice prenesli v Nacionalni muzej egiptovske civilizacije (NMEC) na jugovzhodnem obrobju. Povorka bo v soboto, prenesli bodo 22 mumij – 18 kraljev in štiri kraljice – iz obdobja med 17. in 20. dinastijo.

Po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa bodo med njimi mumija kralja Sekenenra, ki je začel vojno s Hiksi, mumija kraljice Hačepsut, ki ji je posvečen pogrebni tempeljski kompleks v Deir el-Bahariju na zahodnem bregu Nila nasproti Luksorja, in mumija egiptovskega kralja Ramzesa II., parado pa bosta pospremila glasba in ognjemet. Načrtovanih je tudi več prireditev.

V NMEC bodo mumije približno 15 dni obravnavali v restavratorskih delavnicah, nato imajo zanje pripravljene nove vitrine v dvorani kraljevskih mumij.

Kot še piše agencija, bo povorka potekala pod strogimi varnostnimi in zaščitnimi ukrepi, mumije pa bodo prenesli v posebnih vitrinah.

NMEC so deloma odprli februarja 2017, v njem bo predstavljena zbirko približno 50.000 eksponatov, ki bo predstavila egiptovsko civilizacijo od prazgodovine do danes.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button