AktualnoSvet

V Izraelu so se začele četrte volitve v manj kot dveh letih

V Izraelu so se začele četrte parlamentarne volitve v manj kot dveh letih. Dolgoletni premier Benjamin Netanjahu upa, da si bo na krilih uspešne kampanje cepljenja proti covidu-19 tokrat vendarle zagotovil zadostno večino za vladanje.

Volitve pred letom dni so prinesle že znan izid – ne desničar Netanjahu ne njegov sredinski tekmec Beni Ganc nista dobila dovolj podpore za večino v knesetu. Toda od takrat je pandemija Izrael in preostali svet postavila na glavo.

71-letni Netanjahu, izraelski premier z najdaljšim stažem, upa, da si bo zmago tokrat zagotovil z daleč najuspešnejšo kampanjo cepljenja proti covidu-19 na svetu. Prav tako upa na večjo podporo zaradi zgodovinskih sporazumov o normalizaciji odnosov s štirimi arabskimi državami – Združenimi arabskimi emirati, Bahrajnom, Marokom in Sudanom. Ti sporazumi po njegovem mnenju pomenijo začetek novega obdobja za Bližnji vzhod.

V devetmilijonskem Izraelu se je do zdaj z dvema odmerkoma Pfizerjevega cepiva cepilo okoli štiri milijone prebivalcev, kar mu zavidajo številne države.

Kljub nespornim dosežkom Netanjahuja javnomnenjske raziskave napovedujejo še en neodločen izid volitev. Vodja desničarskega Likuda naj bi imel glede na ankete znova težave pri sestavljanju vlade. Mnogi izraelski volivci mu zamerijo zapiranje države zaradi koronavirusa.

Medtem ko se Izrael s pomočjo cepiva počasi izvija iz primeža pandemije, se je politično prizorišče v državi spremenilo. Podporniki so Ganca kaznovali zaradi vstopa v koalicijo z Netanjahujem in njegova Modra in bela stranka morda sploh ne bo prestopila parlamentarnega praga. Glede na ankete bo tokrat Netanjahujev glavni tekmec njegov nekdanji partner Jair Lapid iz stranke Ješ Atid.

Večina vlišča bodo danes odprta od 6. do 21. ure po srednjeevropskem času, izidi vzporednih volitev bodo znani po njihovem zaprtju.

Prvak SDS Janez Janša je na izraelskih volitvah podprl Netanjahuja. “Pred volitvami v Izraelu želimo premierju Netanjahuju in naši sestrski stranki Likud zmagovit rezultat. Vaš proces cepljenja je vzor za cel svet,” je na Twitterju v angleščini zapisal Janša.

Source
STA
Back to top button