V izmenjavi ognja na mejnem prehodu Rafa ubit egiptovski vojak

Na mejnem prehodu Rafa je danes prišlo do izmenjave ognja, je sporočila izraelska vojska, ki podrobnosti o incidentu ni podala. Izmenjavo ognja so pozneje potrdile tudi egiptovske oborožene sile in dodale, da je bil v obstreljevanju ubit egiptovski vojak, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Pred nekaj urami je prišlo do streljanja na meji z Egiptom, dogodek preiskujemo, poteka tudi dialog z egiptovsko stranjo,” je sporočila izraelska vojska. Incident so potrdile tudi egiptovske oborožene sile, ki so dodale, da preiskujejo streljanje na obmejnem območju, ki je privedlo do smrti enega od egiptovskih vojakov.

Ozadje incidenta za zdaj ostaja nejasno. Po navedbah izraelskega portala Ynet naj bi sicer nekateri izraelski uradniki za incident okrivili egiptovske sile. Te naj bi začele streljati na izraelske vojake, ki so se nato odzvali.

Razmere na meji postajajo vse bolj napete, odkar je izraelska vojska v začetku meseca prevzela nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa. Prehod, ki je pred tem veljal za ključnega za dobavo humanitarne pomoči v Gazo, je trenutno zaprt.

To sicer ni prvi incident med izraelsko in egiptovsko vojsko. Izrael je namreč kmalu po začetku vojne v Gazi 7. oktobra pomotoma streljal na egiptovsko vojaško postojanko v bližini mejnega prehoda Kerem Šalom. V napadu je bilo ranjenih več egiptovskih obmejnih stražarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Back to top button