Svet

V Iranu na protestih zaradi pomanjkanja vode nova smrtna žrtev

Na zahodu Irana je v četrtek pod streli podlegla ena oseba, potem ko so izbruhnili izgredi v znak solidarnosti s provinco Kuzestan, kjer že tedne potekajo protesti zaradi pomanjkanja vode, poročajo iranski mediji. Še dva človeka sta ranjena. Nevladne organizacije s področja človekovih pravic medtem iranskim oblastem očitajo uporabo prekomerne sile.

“Včeraj zvečer so več ur potekali izgredi na nekaterih ulicah Aligudarza,” je danes poročala televizija Iribnews. Ljudje naj bi odšli na ulice “pod pretvezo težav z vodo v Kuzestanu”, so dodali.

V Kuzestanu že tedne opozarjajo na pomanjkanje vode in hudo sušo, protesti in izgredi pa so doslej po uradnih podatkih zahtevali najmanj tri življenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nevladna organizacija Amnesty International medtem poroča o najmanj osmih smrtnih primerih protestnikov in mimoidočih, med njimi smrt najstnika.

AI očita iranskim oblastem uporabo prekomerne sile in pravih nabojev, da bi razgnali mirne protestnike. Glede na analizo videoposnetkov s protestov in pričevanj so varnostne sile uporabljale smrtonosna avtomatska orožja in solzivec, še opozarja AI.

Nevladna organizacija Human Rights Watch pa je Iranu očitala uporabo prekomerne sile proti protestnikom. Vlada bi po njihovem morala uvesti tudi transparentno preiskavo smrtnih primerov.

Iranske oblasti pa so krivdo za streljanje na protestnike in varnostne sile pripisale oportunistom in izgrednikom. Iranska tiskovna agencija Fars je nedavno objavila intervjuje s svojci dveh ubitih moških, ki so se oddaljili od protestov. AI je sicer opozoril, da naj bi jih glede na njihove vire v takšno izjavo prisilili.

V Kuzestanu, kjer so bogata nahajališča nafte, se že od marca sooča s hudo sušo, zato so tudi izbruhnili protesti.

Iran se že več let sooča s sušo, najhuje je na jugu države. V začetku meseca je predsednik Hasan Rohani ocenil, da je letošnja suša najhujša doslej, saj je padlo približno 52 odstotkov manj dežja kot lani.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button