AktualnoSvet

V Indiji znova rekordno število okužb in smrti zaradi covida

V Indiji so v zadnjem dnevu zabeležili skoraj 350.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar predstavlja nov največji prirast okužb v enem dnevu v svetu. V bolnišnicah se še naprej soočajo s pomanjkanjem kisika za covidne bolnike. V New Delhiju, ki je med najbolj prizadetimi mesti, so za en teden podaljšali zaprtje javnega življenja.

Iz Indije danes poročajo o rekordnih 349.691 novih okužbah. Zaradi pomanjkanja kisika v bolnišnicah še naprej narašča tudi število umrlih. V minulih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo 2767 ljudi, kar je največ od začetka pandemije, kažejo podatki indijskega ministrstva za zdravje.

To je že četrti dan zapored, da so v državi z 1,3 milijarde ljudi zabeležili več kot 300.000 primerov okužb in več kot 2000 primerov smrti, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zdravstveni sistem je pod velikim pritiskom, v bolnišnicah primanjkuje postelj, zdravil in kisika. Bolnišnice v prestolnici New Delhi pošiljajo opozorila zaradi pomanjkanja kisika za bolnike. Številni strokovnjaki sicer opozarjajo, da Indija še ni blizu vrhunca tokratnega vala pandemije.

Pakistan je prizadeti sosedi, s katero ima pogosto napete odnose, ponudil pomoč v obliki medicinskih pripomočkov. “Pakistan je kot gesto solidarnosti z ljudmi v Indiji spričo sedanjega vala pandemije covida-19 ponudil pomoč, vključno z ventilatorji,” je v soboto po poročanju dpa sporočilo pakistansko zunanje ministrstvo.

V New Delhiju, kjer živi 20 milijonov ljudi, so se spričo poslabšanja epidemioloških razmer danes odločili, da še za teden dni podaljšajo zaprtje javnega življenja, ki so ga uvedli v ponedeljek, je po poročanju francoske tiskovne agencije APF sporočil glavni minister indijske prestolnice Arvind Kejriwal.

Ob New Delhiju je zaradi koronavirusa močno prizadeta tudi finančna metropola Mumbai, o rekordnem porastu okužb pa poročajo tudi iz Bengalora, ki velja za središče visoke tehnologije.

V Indiji so doslej zabeležili 16,9 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, kar jo uvršča med najhuje prizadete države za ZDA. Zaradi covida-19 je v Indiji doslej umrlo 192.311 ljudi.

Source
STA
Back to top button