V Indiji od danes za vse odrasle brezplačno cepljenje proti covidu-19

V Indiji je od danes vsem odraslim na voljo brezplačno cepljenje proti covidu-19. Gre za ukrep pristojnih, da bi pospešili cepljenje, ki se je v zadnjih mesecih bistveno upočasnilo. Brezplačno cepljenje sovpada z mednarodnim dnevom joge, za katero je indijski premier Narendra Modi ocenil, da ima preventivne lastnosti pred virusom.

V Indiji se je cepljenje proti covidu-19 v zadnjih mesecih zelo upočasnilo zaradi pomanjkanja cepiv ter oklevanja med Indijci, kljub temu da se je država aprila in maja letos soočala z velikim porastom novih okužb z novim koronavirusom, ki je marsikje v Indiji preobremenil tamkajšnje zdravstvene sisteme, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjem času Indija beleži opazen padec novih okužb, zaradi česar so oblasti že sprostile številne ukrepe za zajezitev okužb, to pa je sprožilo bojazni pred novim valom epidemije covida-19.

Indijska vlada je 1. maja razširila cepljenja tudi na odrasle, mlajše od 45 let, a je zaradi nabav cepiv za mlajše starostne skupine tako na državni ravni kot ravni zasebnih bolnišnic nastala zmeda in pomanjkanje odmerkov cepiv. Vlada je kasneje spremenila pristop in napovedala, da bo priskrbela 75 odstotkov zalog cepiv in jih razdelila posameznim indijskim zveznim državam, kjer bo cepljenje brezplačno.

V Indiji so doslej razdelili 275 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Popolnoma cepljeni so le štirje odstotki Indijcev. Cilj indijske vlade je sicer, da do konca leta cepi približno 1,1 milijarde odraslih Indijcev.

Današnji začetek brezplačnega cepljenja proti covidu-19 za vse odrasle v Indiji sovpada z mednarodnim dnevom joge, ki se je začel z Modijevim nagovorom narodu navsezgodaj zjutraj. Kot je dejal indijski premier, se je joga ponovno izkazala za vir “notranje moči”.

“Ko govorim s tistimi, ki so v prvih vrstah v boju proti virusu, mi povedo, da so jogo sprejeli kot ščit v svojem boju proti novemu koronavirusu. Zdravniki so se okrepili z jogo in jogo uporabljali tudi za zdravljenje svojih bolnikov,” je še Modi.

V indijski prestolnici New Delhi so danes ponovno odprli javne parke, vendar je število dogodkov na dan joge zaradi epidemije covida-19 že drugo leto zapored omejeno.

Mednarodni dan joge je predlagal Modi, Združeni narodi pa so ga sprejeli leta 2014. Večinoma ga obeležujejo v Indiji ter na najdaljši dan v letu tudi ponekod na severni polobli.

Source
STA
Back to top button